12. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Prantsusmaa loobub jäigast vastuseisust ELi põllumajanduspoliitika reformile

Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy andis sel nädalal märku, et Pariis on valmis kaaluma ELi ühtse põllumajanduspoliitika (CAP) radikaalsemat reformi.

Oma esimeses kaalukamas kõnes põllumajanduspoliitikast lubas Sarkozy käivitada tuleval aastal "põhjaliku" debati ühtse põllumajanduspoliitika eesmärkidest ning arendada teemat ajal, mil Prantsusmaa on tuleval aastal ELi eesistujariik.

Sarkozy kõnet tõlgendati kui pöördekohta Prantsusmaa senises väga jäigas suhtumises, mis eitas ühtse põllumajanduspoliitika mistahes muutmist enne 2013. aastat. Sarkozy annab lootust, et ELi rahastamises võivad ees oodata arvatust suuremad muudatused, kirjutas Financial Times.

Täna käivitab Euroopa Komisjon debati ELi eelarve uue struktuuri üle, kus praegu moodustavad põllumajandustoetused peaaegu poole. Tuleval aastal algavad kõnelused ka ELi uue finantsperspektiivi üle, mis jääb 2013. a järgsesse perioodi. Samuti jätkuvad WTO vabakaubanduskõnelused, mis praegu on takerdunud eelkõige USA ja ELi põllumajandustoetuste taha. Nii võib Prantsusmaa seisukoha pehmenemine anda lootust ka nende kõneluste edasiliikumiseks.

Prantsusmaal Renne'is teisipäeval talunikega kohtudes ütles Sarkozy, et neil tuleb õppida ära elama oma toodangu müügist, mitte põllumajandustoetustest. Oma vabaturumeelse üleskutsele lisas ta aga samas nõudmise, et EL oma põllumajandussektorit tõhusamalt kaitseks.

Sarkozy sõnul on CAPi reformil eelkõige neli eesmärki: kindlustada Euroopa varustatus toiduainetega; aita katta maailma kasvavat toiduvajadust; säilitada maapiirkondades põllumajandustootmine ja elustiil; aidata kaasa võitluses kliimamuutuste vastu.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960