20. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

5miljonilist traktorit kasutatakse 15 päeva aastas

Kallis tehnika on üks põhjus, miks põllumajanduses kiiret tulu ei saa teenida.

"Mõni bussifirma juht on kurtnud, et uus buss maksab mitu miljonit krooni. Aga traktor maksab 5 miljonit krooni ja seda saab kasutada 15 päeva aastas. Teraviljakombain maksab 3,5 miljonit, kasutame me seda aga umbes 20 päeva aastas. Bussifirmal nii pole, et paarimiljonilist bussi kasutatakse vaid 20 päeva aastas," rääkis Väätsa Agro juhatuse esimees Tiit Tuuleveski käibe ajalisest pikkusest põllumajandussektoris.

Tiine mullikas Saksamaalt maksab 21 000 krooni, tõi Tuuleveski veel näiteid hindadest.

Tuuleveski sõnul on lähema 3-5 aasta peateema põllumajanduses kaader. "Kõik ettekandjad on sellest siin Äriplaanil rääkinud. Välja arvatud peaminister Andrus Ansip," märkis põllumees.

"See, kes suudab palgaralli üle elada, jääb ellu. Omanike meelest ei peaks palk muidugi üldse tõusma. 8500 on praegu keskmine palk, aga järgmisel aastal on see number kindlasti viiekohaline," rääkis Tuuleveski palgaarengutest põllumajanduses.

Tuuleveski sõnul on raske ka maale töökäsi leida. Kallis tehnika nõuab lisaks oskusi, igaüks sellega hakkama saab. "5miljonilisel traktoril on sees GPS ja ekraan. BMW on lapsemäng selle kõrval," nentis ta.

Põllumajandus on sesoonne, maikuust oktoobrini käib põhiline töö. "Kuidas noorele mehele selgeks teha, et ta ei saa noori neiusid Pärnu randa minna vaatama, vaid peab tolmuses traktoris olema," rääkis Tuuleveski raskustest töötajate palkamisel.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960