20. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väätsa Agro juht: mis me nendega nääklejatega üldse asju ajame!?

Väätsa Agro juht Tiit Tuuleveski avaldas täna Äripäeva majanduskonverentsil Äriplaan 2008 arvamust, et riigiametnikega ei ole üldse mõtet asju ajada.

"Palju on lehma väärtus enne ja pärast lüpsi?" tõi põllumees näiteid küsimustest, mida ametnikud küsivad toetuste määramisel.

Investeerijad, kes tahaksid praegu põllumajandusettevõtteid osta, peaksid arvestama põllumajandussektori omapäradega ja kitsaskohtadega.

"Ma ei tea, miks tahetakse põllumajandusettevõtetesse investeerida, kas küsimus on vaid kinnisvaras või tasub sinna ka tootmise poole pealt vaadata. Aga selliseid ettevõtteid on, Trigon Capital näiteks," märkis Tuuleveski. "Olen pehmelt öeldes pessimist," ütles ta põllumajandussektori tuleviku kohta.

Põllumees tõi ühe valupunktina välja ametnike omavoli. "Kas keegi on selle ametnike väe kokku arvestanud? Ametnikud on süüdimatu ilmega ja nad suhtuvad sinusse kui süüdlasse. Pead end õigustama kogu aeg. Ametnike juures käimine on korralik närvide kulu, lisaks käib see ka rahakoti pihta," kirjeldas Tuuleveski oma kogemusi ametnikega.

"Kes need lollused kinni maksab?" küsis põllumees.

"Väätsas tegid noored mehed kena söögikoha. Siis tulid tervishoiuametnikud ja ütlesid, et mustad ja puhtad nõud käivad ühest uksest. Koht pandi kinni," tõi ta näiteid bürokraatia võimust.

"Vanasti kirusime Moskva võimu, tühja ta nüüd paremaks läinud. Kogu aeg tuleb ankeete, tihti need dubleerivad end. Mõttetu värk! Näiteks peame kaht arvestust maade kohta ja need ei kattu. Nagu kaks gloobust oleks. Toetuskõlblik see on põllumajanduses tore uus väljend. Kas juhatajatele tehakse trikoovoor ka veel?" oli Tuuleveski pahane.

Tuuleveski sõnul tähendab organisatsioonide suur arv seda, et kõik peavad oma olemasolu õigustama. "Kuradi nääklejad, miks me nendega üldse asju ajame?" küsis põllumees.

Tuuleveski sõnul ei õigusta kvoodid enam end. "Kvoodid ja toetused on ajale jalgu jäänud. Vahel võiks rohkem toota, aga ei saa, sest meil on kvoot. Mis puudutab toetusi, siis tekitavad ka need lisapingeid. "Seal, kus midagi jagatakse, seal on ka süüdistusi ja jamasid," ütles Tuuleveski.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960