8. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti riigiabisüsteem viidi kooskõlla ELi seadustega

Riigikogu võttis tänasel istungil vastu konkurentsiseaduse muudatused, mille eesmärgiks on viia Eesti riigiabisüsteem kooskõlla uute Euroopa Liidu (EL) seadusandluse nõuetega ning luua riigiabi ja vähese tähtsusega abi register.

Konkurentsiseaduse riigiabi peatükis on paika pandud Eesti-sisesed protseduurireeglid Euroopa komisjonile riigiabi andmise teatise ja grupierandiga hõlmatud riigiabi andmise teatise esitamise, vähese tähtsusega abi reeglite ning aruandluse edastamise kohta.

Riigiabi on riigi poolt ettevõtjale antav soodustus, mis moonutab või võib moonutada konkurentsi (näiteks rahaline toetus, sooduslaen, tagatis jne).

Vajadus konkurentsiseadust muuta tulenes sellest, et seaduse riigiabi sätted tuli viia vastavusse ELi riigiabi puudutavates õigusaktides tehtud muudatustega. Viimati muudeti seaduse riigiabi osa 2004. aastal ning selle jõustumisest möödunud kolme aasta jooksul on tekkinud mitmeid lahendamist vajavaid küsimusi.

Lisaks annab vastu võetud seaduse muudatus aluse riigiabi ja vähese tähtsusega abi registri loomiseks. See hõlmaks kogu Eestis antavat riigiabi ja vähese tähtsusega abi, sealhulgas abi põllumajanduse, kalanduse ning transpordi valdkondades. Loodav register lihtsustab oluliselt riigiabi järelevalvet, aruandlust ja valitsusele esitatava riigiabi ülevaate koostamist.

Rahandusministeerium võib nõuda riigiabi andjatelt teavet abi andmise ja kasutamise läbipaistvuse ning efektiivsuse kohta, sealhulgas teavet abi kasutamise sihipärasuse osas.

Alates Eesti ühinemisest ELiga kuulub riigiabi valdkond Euroopa Liidu ainupädevusse, ELi riigiabialane seadusandlus kohaldub Eestile otse ja järelevalvet riigiabi andmise üle teostab Euroopa komisjon.

Konkurentsiseaduse muudatused jõustuvad 2008. aasta 1. jaanuaril. Register plaanitakse käivitada 2009. aasta 1. jaanuarist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960