3. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Makaronitootja: PRIA konkursi võidab see, kes pakub rohkem kaupa 3 mln eest

Põllumajandus registrite ja informatsiooni amet (PRIA) on kuulutanud välja hanke leidmaks makaroni, nisujahu, manna ja teraviljahelveste valmistajat. Erinevalt eelmisest aastas Euroopa Liidu sekkumisvarudes tänavu teravilja ei ole kuid Euroopa Komisjon soovib skeemi siiski rakendada ning on eraldanud liikmesriikidele selle otstarbeks 3,01 miljonit krooni.

Möödunud aasta korraldas PRIA esimest korda hanke leidmaks toiduainete valmistajat, kes oleks nõus tootma võimalikult palju makarone pakkudes, asemele põllumeestelt kokkuostetud 2012 tonni teravilja. Tänavu on Euroopa Komisjon (EK) eraldanud Eestile 3,01 miljonit krooni, selle eest peab PRIA leidma tootjad, kes oleks nõus tootma 185 tonni makarone ja 94 tonni nisujahu. Kui palju selle summa eest reaalselt toota saab PRIA esindaja Taavi Linnamäe öelda ei osanud, kuid lisas, et see sõltub eelkõige hanke võitjast. "Keegi sellepärast makaronidest ilma ei jää, võib olla tuleb kärpida kogust inimese kohta mõne kilo võrra, kuid ilma ei jää keegi," sõnas Linnamäe. Eelmisel aastal oli puudust kannatavale inimesele ette nähtud ligi 10 kg makaroni.

PRIA sõnul läks makaroni jagamine abivajajatele hästi, kuid täpsustada siiski ei osatud, kuna laiali jagamisega tegelesid heategevusorganisatsioonid. PRIA ametnikud kontrollisid toimingu õigsust, et kõik makaronid jõuaksid ikka abivajajateni.

20. detsembril kukub selleaasta makaronihanke tähtaeg. Taavi Linnamäe sõnul pole hetkel pakkumisi laekunud. "Hanke lõpuni on veidi vähem kui 20 päeva aega. Tavaliselt teevad firmad ikka pakkumised viimasel minutil," ütles ta. Linnamäe ei oska prognoosida, kui palju tunnevad asja vastu huvi kohalikud makaronitootjad, kuid loodab siiski, et huvi on suur. Eelmisel aastal võtsid hankest osa kolm firmat: OÜ Malsena, OÜ Markilo ja Myllyn Paras. Võitjaks osutus OÜ Malsena kes tootis abivajajatele 505 tonni makarone. OÜ Markilo oli sunnitud pakkumisest loobuma, kuna oleks kannatanud 600 000 kroonist kahju.

OÜ Malsena esindaja Marek Mettase sõnul ei ole kindel, kas nad selle aastases hankes osalevad, kuid see on üpriski tõenäoline, enda võitu ei oska ta siiski ette näha. "Võidab see, kes pakub kõige rohkem kaupa selle raha eest," sõnas Mettas.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960