6. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hansapanga asutaja hakkab mulda puhastama

Hansapanga asutajana tuntud kinnisvara- ja puiduärimees Andres shy;Saame sukeldub rohelisse ärisse, hakates koos alkoholikaupmees Priit shy;Kessa ja Soome firmaga Savaterra Eestis mulda puhastama.

Eesti ühelt jõukamalt dividendimiljonärilt Saamelt uue ettevõtmise SavaClean kohta kommentaare saada ei õnnestunud, kirjutas Eesti Ekspress. Äsja loodud firma juhataja Antti Haikonen ütleb aga, et praegu otsitakse maatükki, kuhu hakata eri kemikaalidest saastatud mulda koguma. “Kui oleme seda piisavalt palju kogunud, toome tükkhaaval Soomest siia puhastusjaama,” ütles ta.

Kaheteistkümne rekka peale mahtuv mobiilne mullapuhastusjaam meenutab Väo karjäärides huuanud asfaltbetoonitehaseid, ent on neist kaks korda suurem, mullajaam maksab miljon eurot ehk 15 miljonit krooni. Maapinnalt üles kooritud saastunud “elu alus” kuumutatakse jaamas 200–600 kraadini, misjärel eralduvad sellest mitmesugused kemikaalid – näiteks nafta, lahustid, mineraalõlid, dioksiinid jms, seejärel põletatakse need ära 850–1100 kraadi juures, protsessi lõppsaadus on puhas muld.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960