21. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Liit ei lase ennast toidu kallinemisest segada

Euroopa Liit suurendab sellel aastal küll pisut piimakvooti ning otsib võimalusi, kuidas bioenergia tootmine vähem toidukaupade hindu mõjutaks, kuid midagi väga tõhusat toidu kallinemise vastu ette võtta ei taheta.

Eelmise aasta teises pooles tegi kiire hinnatõusu läbi piima ja teravilja hind, mis on kohati toidu hindu tõstnud kümneid protsente. Tänavu oodatakse aga liha hinna tõusmist, sest kallinenud teravilja tõttu teenib näiteks seakasvatusega vaid kahjumit, kirjutas postimees.ee.

Nädala lõpul Berliinis maailma suurimal toiduainete ja põllumajandusmessil olnud Euroopa Komisjoni põllumajandusvolinik Mariann Fischer-Boel rõhutas mitmes oma esinemises, et hinnad on küll tõusnud ja tõusevad veelgi, kuid midagi selle suhtes ette ei võeta. „Kui me võrdleme näiteks või hinda täna ja paarikümne aasta eest, siis see on hoolimata eelmise aasta hinnatõusust ikka veel toonasest odavam,“ rääkis ta. „Ja seda ka vahepealset üldist inflatsiooni arvestamata.“

Korda ei lähe komisjonile väga ka tõsiasi, et eelkõige viimastel aastatel liitunud 12 uue riigi elanikele on toidukaupade kallinemine märksa tõsisemaks löögiks ning neid Kesk-Euroopa trendid väga ei lohuta.

Eelmise aasta hinnatõusul oli Boeli kinnitusel ka mitmeid selliseid põhjuseid, mida tänavu enam tekkida ei tohiks. Näiteks ei soosinud eelmisel aastal põllumehi mitmel pool üle maailma ilm, mistõttu jäid saagid loodetust kesisemaks. „Ega see hinnatõus kesta lõputult,“ kinnitas ta.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960