12. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Parlament tahab piimakvoote painutada

Euroopa Parlament (EP) võttis vastu raporti, milles tahetakse lubada liikmesriikidel suurendada piimakvoote alates 1. aprillist 2008 võrreldes praeguste kvootidega 2% võrra.

Liikmesriigid võiksid uute reeglite kohaselt kvooti vajadusel tõsta 2% võrra. Samas peaks olema võimalik kasutada kogu ELi hõlmavat tasakaalustamist kvoote ületavate ning kvoote alakasutavate liikmesriikide vahel. Sellega loodetakse ära hoida kvoote ületavate riikide trahvimist, teatas EP.

Ettepaneku poolt hääletas 531, vastu 104 ja erapooletuks jäi 22 saadikut.

Seoses nõudluse kasvuga ELis ja maailmaturul tegi Euroopa Komisjon hiljuti ettepaneku suurendada piimakvoote kõikides liikmesriikides 2% võrra. See tähendaks täiendavalt 2,85 miljoni tonni piima tootmist (kokku 145,7 miljonit tonni).

Parlamendi põllumajanduskomisjoni arutluste käigus toetas enamus komisjoni liikmetest kvootide suurendamist. Teised, sh Saksamaalt pärit raportöör Elisabeth Jeggle, kartsid, et üleüldine kvootide suurendamine võiks alandada juba praegu raskustes olevatele tootjatele makstavaid hindasid, samas kui paljudes riikides on kvoodid alakasutatud.

Kvoodiaasta 2006/2007 andmetel ei kasutatud ELi liikmesriikides ära 1,9 miljonit tonni kvooti, kusjuures 27st liikmesriigist 18, sh Eesti, tootsid piima eraldatud kvootidest vähem.

Eestile 2007/2008. aastaks määratud Euroopa Liidu piimakvoot on sama suur kui eelmisel kvoodiaastal ehk 646 368 tonni.

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid AunapPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Kim LaanveeReklaamimüügi projektijuhtTel: 588 07 751