23. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Weroli eksjuhid ei tunnistanud end süüdi

ASi Werol Tehased (WT) endine juht Erki Aavik (46), juhatuse liige Helmo Hainsoo (60) ja kommertsdirektor Tõnu Jaanimets (49) ei tunnistanud ennast tänasel kohtuistungil Tartu maakohtu Jõgeva kohtumajas neile esitatud süüdistustes süüdi.

Kõik süüdistatavad ütlesid pärast süüdistusakti avaldamist, et süüdistuse sisu on neile arusaadav, kuid nad ei tunnista ennast üheski neile esitatud süüdistuse punktis süüdi, teatas kohus.

Aaviku kaitsja vandeadvokaat Monika Mägi, Hainsoo kaitsja vandeadvokaat Sirje Must ja Jaanimetsa kaitsja vandeadvokaat Aadu Luberg leidsid, et nende kaitsealustele esitatud süüdistused ei ole põhjendatud.

Aavikut ja Hainsood süüdistatakse ametiseisundi ebaseadusliku ärakasutamisega WT-le ja põllumajandusministeeriumile suure varalise kahju tekitamises. Aavikut süüdistatakse lisaks ka WT vara omastamises ja suureulatuslikus rahapesus. Jaanimetsa süüdistatakse Aavikule omastamises kaasaaitamises ning dokumendi võltsimises ja võltsitud dokumendi kasutamises.

Süüdistuse kohaselt ületasid Aavik ja Hainsoo juhatusele WT nõukogu poolt antud volitusi rapsiseemne kokkuostuks 2004./2005. majandusaastal. Kui nõukogu nägi vastavalt majandusaasta eelarvele ette rapsiseemne varumise kokku 72 500 tonni ulatuses, siis süüdistuse järgi varusid süüdistatavad 2004. aasta juunist kuni 2005. aasta veebruarini eelarvet ja ettevõtte igapäevase majandustegevuse vajadust ületades rapsiseemet kokku 49 005 092 tonni.

Aavik ja Hainsoo tekitasid süüdistuse järgi rohkem rapsiseemet varudes olukorra, kus tekkis vajadus sõlmida täiendavaid lao rendilepinguid eelarveväliselt varutud rapsiseemne hoiustamise tagamiseks. Rapsiseemne ülevarumisega kaasnes WT-le ka muid täiendavaid kulutusi.

Lisaks müüs WT Aaviku ja Hainsoo tegevuse tulemusel tekitatud makseraskuste tõttu 2004.–2005. aastal rapsiseemet alla soetushinna.

Samuti lõid Aavik ja Hainsoo süüdistuse järgi WTs ametikoha, mille tegevus ei olnud kooskõlas nõukogu otsustega, palgates tööle Tõnu Jaanimetsa tegelema eelarveväliste rapsihangetega.

Kokku tekitasid Hainsoo ja Aavik oma tegevusega süüdistuse kohaselt WT-le 37 580 202 krooni suuruse ja põllumajandusministeeriumile 13 870 000 krooni suuruse kahju.

WT vara omastas Aavik kokku 3 173 495 krooni ulatuses, millest 2 miljonit krooni on ta aga juba hüvitanud.

Süüdistusakti koostanud Lõuna ringkonnaprokurör Marge Püss alustas süüdistuse avaldamist üleeilsel kohtuistungil, jätkas sellega eile ning jõudis avaldamisega lõpule täna. Kohtuistung jätkub kannatanute esindajate küsitlemisega ning täna pärastlõunaks on planeeritud esimese tunnistaja ülekuulamine. Istungid on planeeritud ka 24.–25. aprilliks ning 12.–13. maiks. 24. ja 25. aprillil on kohtuistungil planeeritud jätkata tunnistajate ülekuulamisega.

Erki Aavik oli WT juhatuse liige 9. juunist 3003 kuni 20. detsembrini 2004 ja Helmo Hainsoo WT juhatuse liige 6. veebruarist 2003 kuni 31. maini 2006. Tõnu Jaanimets töötas WT ostu-müügi agendina 29. septembrist 2003 kuni 31.juulini 2004 ja kommertsdirektorina 1. augustist 2004 kuni 1. veebruarini 2005.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960