12. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahvaliitlased kritiseerivad Seederi personalipoliitikat

Riigikogu Rahvaliidu saadikud kritiseerivad põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi personalipoliitikat.

Põhjuseks see, etmitmed rahvaliitlasest eelmise ministri aegu ametisse pandud inimesed on tänaseks pidanud töö põllumajandusministeeriumis jätma.

"Me ei soovi siinkohal enam meelde tuletada endiste põllumajandusministrite piltide mahavõtmist teie poolt pärast ametisse asumist," seisab arupärimises Seederile. "Nii olete aga sundinud oma ametikohtadelt taanduma finantsosakonna juhataja ning teadus- ja arendusosakonna juhataja. Hiljuti koondati teie initsiatiivil ministeeriumis ka finantsala asekantsleri ametikoht."

Põllumajandusministeerium koondas eelmise ministri Ester Tuiksoo loodud halduse- ja finantsala asekantsleri ametikoha tänavu märtsis ning Tuiksoo ametisse pandud asekantsler Krista Paal jäi töökohast ilma. Paal tegeles ministeeriumis hangetega ja oli ka üks inimestest, keda kapo seoses põllumajandusministeeriumi kolimisplaanidega Merko ehitatavasse Delta Plazasse üle kuulas.

Ministeeriumi teadus- ja arendusosakonna juhataja, rahvaliitlane Merry Aart-Jüriado lahkus sellelt töökohalt juba eelmise aasta sügisel. Aart-Jüriado on mitmed korrad kandideerinud valimistel ning praegu töötab ta põllumajandus-kaubanduskojas maaelu valdkonna koordinaatorina.

Veel heitsid rahvaliitlased Seedrile ette samuti Tuiksoo ametisse pandud erakonnakaaslase Mart Mäekeri karistamist ja vallandamist taimetoodangu inspektsiooni juhi kohalt. Nimelt vallandas Seeder Mäekeri tänavu veebruaris usalduse kaotamise tõttu, kuna Mäeker oli endale ise määranud tulemustasu ühe kuupalga ulatuses. Tegelikult oleks talle tulemustasu pidanud määrama minister, mitte ta ise.

Kuigi Mäeker on varem ajakirjanduses jätnud mulje, nagu oleks teda vallandatud otsitud põhjuste pärast, siis tegelikult sai ta juba 5 päeva enne oma vallandamise päeva tutvuda vastava käskkirja projektiga. Põllumajandusministeeriumi teatel poleks sellele käskkirjale minister alla kirjutanudki, kui Mäeker oleks näidanud üles vähimatki initsiatiivi endale ebaseaduslikult makstud tulemustasu tagasimaksmiseks. Selle asemel aga korraldas Mäeker lahkumispeo, maksis mõnele alluvale veel preemiat ja võttis siis haiguslehe.

"Mingeid poliitilisi motiive pole minu tegevuses olnud, mis puudutab taimetoodangu inspektsiooni peadirektori Mart Mäekeriga suhtlemist, ütles Helir-Valdor Seeder täna riigikogu ees. "Mäeker sai karistada selle eest, et jättis oma töö tegemata," sõnas ta. "Mida peab üks direktor tegema, kui tema alluv keeldub tööd tegemast?"

Seeder ütles, et on Mäekeriga vestelnud ja ilmnenud on põhimõtteliselt erinevad arusaamad sellest, kuidas peab käima järelevalve. 28. aprillil alustas ringkonnaprokuratuur ka kriminaalmenetlust Mäekeri tegevuse uurimiseks.

Mäekeri mantlipärijaks nimetas Seeder senise põllumajandusministeeriumi töötaja Tambet Sova, kes kuulub sotside ridadesse.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960