Piima ja või hind tõusevad täna Saksamaal
tunduvalt, sest Lidli- ja Aldi-sugused suured jaemüügiketid andsid
alla hinna tõstmise nõudele, kui piimatootjate streik oli kestnud umbes nädala,
kirjutas tänane Kauppalehti.
Esimesena andis hinnatõusule alla Lidl, kes selgelt otsib Saksamaal võimalusi parandada oma nuhkimisskandaali tõttu määritud mainet.
Eelmise reede jooksul teatasid praktiliselt kõik jaemüügifirmad piima ja või hinna tõstmisest.
Piimaliitri hind tõuseb jaemüügis keskmiselt 10 eurosenti ja 250 g või eest peab maksma 20 eurosenti rohkem. Veel eelmisel nädalal maksis liiter piima poes 61 eurosenti. Sellel nädalal hind tõuseb siis üle 70 eurosendi.
Artikkel jätkub pärast reklaami
Poodide allaandmine on vastuvaidlematu võit talunikele ja nimelt piimatootjatele, kelle streik põhjustas eelmise nädala lõpus juba selgeid tooraineprobleeme meiereidele ja juustutootjatele. Saksa piimatalunikud said tuge ka mujalt Euroopast.
Praeguseks on siiski veel ebaselge, milline on tootjahinna tõus pärast seda, kui poodides on piimapakkidele paigaldatud uued hinnasildid. Suurte meiereide esindajad mainisid juba eelmise nädala lõpul, et vaevalt tootjahind tõuseb terve sendi võrra liitri kohta.
"Mina olen veendunud, et talunike olukord paraneb vaid väga vähe," ütles piimatööstuse Nordmilch tegevjuht Martin Mischel ajalehele Süddeutche Zeitung antud intervjuus.
Tootjatele makstakse Saksamaal praegu 27-35 eurosenti liitri eest. Piimatarne peatamisega üritati tõsta tootjahind üle 40 eurosendi.
Saksa konkurentsiametnikud võivad aga piimavaidlusse sekkuda, kuna kaupluste tarbijahindade tõstmise ühisteadet peetakse konkurentsireeglitele mittevastavaks.
Seotud lood
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.