7. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimatootja: turg ei võimalda kallimat toormehinda küsida

Jõgevamaa piimkarja kasvataja OÜ Viraito omanik Toivo Kens ütles aripaev.ee’le, et 4.50 toorpiima kilohind ei ole piimatootjale piisav aga hetkel ei võimalda turg rohkem küsida.

Piimatootja Toivo Kens, kes muuhulgas kuulub ka piimandusühistu E-Piim nõukokku on nõus Eestimaa Põllumeeste Keskliiduga, et toorpiima hind võiks olla kõrgem. Vaadates aga praegust turuseisu, kus nõudlus on kõvasti vähenenud ei ole see nõudmine reaalne. „See on meie igapäevane elu ja meie ühine mure,“ sõnas Kens. „Tuska teeb pigem see, et kauplused on monopoolses seisundis. Osad on sellised nõudmised, et karju appi. Suhtumine on selline, et kui ei meeldi, leia endale uus kett,“ rääkis piimatootja nördinult.

Küsimusele, kas on võimalik, et Eesti põllumehed avaldavad oma pahameelt madala toorpiima hinna suhtes samalaadse streigiga nagu tegid seda Saksamaa põllumehed juunis, vastas Kens, et see on võimatu. „Ma tahan näha ühte piimatootjat, farmerit, kes oleks võimeline ühe päeva piimakoguse lihtsalt maha joosta lasta. Meil kõigil on suured kohustused kukil. Investeeringud vajavad maksmist mitte ainult iga kuu vaid ka kindlal kuupäeva,“ on Kens veendunud, et Saksamaaga sarnast piimaraiskamist Eestis ei tule.

Piimatootja sõnul ei hakka ükski tööstus meelevaldset toorme hinda tõstma ega langetama. Eelkõige on valmis toorpiima eest suuremat summat välja käima need tööstused, kes kuuluvad ühistutele. „Nagu piimandusühistu E-Piim. Tootjad on ühtlasi ka omanikud. Meie eesmärgiks ei ole oma kukrut suurendada, vaid olla turul löögivõimelised. Nii kui tekib võimalus toorpiima hinda tõsta, teeme ka seda,“ rääkis Kens, lisades, et kui üks piimatööstus toorpiima hinda tõstab peavad ka teised riburadapidi järgi tulema, kuna muidu jäädakse lihtsalt klientidest ilma. Kas ka kõrgem toormehind tarbija rahakotti kergendab, Kens öelda ei osanud. „Ma ei kujuta ettegi! Väga raske on kaasa rääkida, kui temaatikat ei valda,“ sõnas tootja.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960