7. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valio: Eestis toodetakse piima rohkem kui vaja

Valio Eesti tegevdirektori Kari Finska sõnul toodetakse Eestis toorpiima rohkem kui kodumaise nõudluse rahuldamiseks tarvis.

„Antud hetkel on Eestis toodetava toorpiima kogus selgelt suurem, kui oleks vaja kodumaise piimatoodete nõudluse rahuldamiseks. Lisaks on võrreldes eelmise aastaga toorpiima tootmine Eestis suurenenud, piimatoodete tarbimine inimese kohta aga mitte,“ rääkis Valio Eesti tegevdirektor Kari Finska.

Sarnaselt paljudele teistele Eesti piimatöösturitele müüb Valio Eesti suure osa oma toodangust rahvusvahelistel turgudel. Ettevõte poolt ostetavast toorpiimast kasutatakse ca 60% eksporti tarbeks. Finska sõnul on maailmaturul piimatoodete hinnad langenud peaaegu samale tasemele, mis nad olid enne eelmise aasta hinnatõusu. Maailmaturu hindade langusest lähtuvalt on ettevõte langetanud ka siinseid toorpiima kokkuostuhindasid. „Ka Eestis põhineb hind nõudluse ja pakkumise suhtel,“ sõnas tegevdirektor.„Tehislik toorpiimahindade tõstmine eelmise aasta tasemele tähendaks eksportivatele ettevõtetele märkimisväärseid raskusi. Nii näiteks tähendaks toorpiima hinna tõstmine 1 krooni võrra Valio Eesti poolt Võru juustutehases valmistatavate juustude omahinna kallinemist 10-14 krooni kilo kohta. Eksporturgudelt aga ei ole võimalik praegusest tasemest kõrgemat hinda saada,“ rääkis Finska toorpiima hinna tõstmise tagajärgedest.Juhi sõnul tähendaks see pikaajalises perspektiivis piimatoodete ekspordi lakkamist ning ettevõtete sulgemist. „Ilma ekspordita peaks Valio Eesti vähendama kokkuostetava piima kogust praegusest umbes poole võrra, mis kindlasti ei oleks hea uudis ei toorpiima tootjatele ega piimatööstustele,“ lisas Finska.Piimatööstuste eksporditegevuse kasumlikusele andis suure löögi ka aasta tagasi Euroopa Liidu eksporditoetuste väljamaksmise lõpetamine piimatoodetele.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960