31. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimatootjad Hiiu- ja Läänemaal seisavad huku äärel

Hiiu- ja Läänemaa tootjatelt piima varuv Saaremaa liha- ja piimaühistu alandab 1. jaanuarist kokkuostuhinda peaaegu poole võrra ning ähvardab 1. märtsist piima kokkuostu sootuks lõpetada.

Saaremaa liha- ja piimaühistu otsustas 1. jaanuarist hakata maksma Hiiu- ja Läänemaalt varutava kõrgema sordi piimakilo eest 2.50 ja esimese sordi piimakilo eest 1.50 krooni, millest omakorda arvatakse veel maha transpordikulud, vahendas Maaleht.

"Lääne- ja Hiiumaalt tuleb 300 tonni piima kuus ning kui kehv majandusseis jätkub, pole meil 1. märtsist sellega enam midagi teha," ütleb Alas võimalikule mustale stsenaariumile viidates, mille järgi võivad nad juhul, kui turg ei parane, 1. märtsist piimavarumise sootuks lõpetada.

"See on hiidlaste jaoks nii jube lugu, et kõrvalseisjad ei kujuta ettegi! Hiiu saarel on 22 piimatootjat ja rohkem kui 800 lehma ning kui Saaremaa ühistu enam meie piima vastu ei võta, on hiidlaste piimatootmisel lõpp peal, sest oma tööstust saarel pole," lausus Hiiumaa suurima piimatootja, Hiiumaa Agro OÜ omanik Sulev Matto nördinult.

Pärnu- ja Läänemaa ringi piimatoojad pakuvad oma piima juba Valiole, Maagile, Terele ning E-Piimale. Kui läbirääkimised aga nurjuvad, ähvardab neid Hiiumaa piimatootjatega sarnaselt pankrot.

Eesti ühe suurima piimatootja Väätsa Agro juhatuse esimees Tiit Tuuleveski möönas veel paari nädala eest Äripäevale, et kui 2008. aasta alguses tekitas üle 5,5 kr/l kerkinud piima kokkuostuhind tootjates mõnusa unelma, et nüüd ollakse lõpuks omadega mäel, siis detsembris makstav hind 4,4 kr/l jääb juba alla omahinna (arvestuslikult 4,6 kr/l) ning tootmine hakkab mõtet kaotama.

Seevastu Raikküla Farmeri omanik Tõnu Rahula hinnangul oleks häda käes siis, kui hind langeks 3,8 kr/l kanti.

Eesti Piimatootjate Koostöökogu teatel on valdavalt Eestis kehtiv piima kokkuostuhind 4,44 kr/kg Eestis Euroopa Liidu madalamaid. Lätis on sama hind 4,0 ja Leedus 3,70 kr/kg. Kõrgeimad piimahinnad ELis on Soomes ja Küprosel, vastavalt 7,9 ja 7,53 kr/kg. Piima keskmine kokkuostuhind euroliidus oli septembris 5,55 kr/kg.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960