8. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaan Kallas: PRIA avastab pettused niikuinii

PRIAlt petuskeemide abil toetuste küsijate arv kasvab sel aastal neli kuni viis korda. PRIA peadirektor Jaan Kallas hoiatab, et varem või hiljem saadakse pettustele jälile.

Tänavu annab PRIA välja üle 5 miljardi krooni, mis võrdub 5% riigieelarvest. See raha jaotub rohkem kui 60 toetuse vahel. Raha kasutamist võib kontrollida 9 aasta jooksul.

PRIA peadirektor Jaan Kallas on aga pettuste avastamises kindel.Jaan Kallas kinnitab, et PRIA ei ole väga palju petuskeeme läbi lasknud. Riskianalüüsi tulemused näitavad aga, et petuskeemi katsete arv kasvab sel aastal neli-viis korda, kirjutab Maaleht.

Milliste toetuste taotlejad on üritanud petta?

Kallase sõnul on selleks eelkõige investeeringutoetuste küsijad: on proovitud võltsida majandusaasta aruandeid ja majandusnäitajaid. Kuna tänavu on inimestel raha vähem ja toetusraha väärtus kasvab, siis tekibki petmissoov. “Kui suudame taotlusi piisavalt kontrollida, et ei pea Eesti edaspidi trahve maksma,” ütles Kallas.

Tema sõnul ei ole väikesi eksimusi vähemaks jäänud ka pindalatoetuste puhul: toetust küsitakse tegelikkusest natuke suuremale pinnale, pole põlluraamatut, jne. “Varem või hiljem saame pettuse jälile,” ütleb Kallas. “Meil on kohustus kontrollida tagantjärele veel 9 aastat. Kaks protsenti toetustest oleme pidanud ka tagasi küsima.”

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960