12. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllutoetus sõltuvusse majandamisnõuete täitmisest

Põllumajandustoetuste taotlejad peavad sellest aastast täitma kohustuslikke majandamisnõudeid, mille täitmisest hakkab sõltuma neile makstava toetuse suurus.

Toetuste täies mahus maksmine tagatakse vaid neile, kes täidavad kohustuslike majandamisnõuetena kehtestatud õigusaktidest tulenevaid nõudeid ning majandavad põllumajandusmaal häid põllumajandus- ja keskkonnatingimusi järgides, teatas põllumajandusministeerium.

Sellest aastast seotakse osad põllumajandustoetused ka keskkonna ning loomade identifitseerimise ja registreerimise valdkonna majandamisnõuete täitmisega. Aastal 2011 lisanduvad neile inimeste ja loomade tervishoidu ja taimetervise valdkonda ning 2013 loomade heaolu valdkonda puudutavad nõuded.

Põllumajandusministeeriumi asekantsleri Toomas Kevvai sõnul ei lisandu kohustuslike majandamisnõuete jõustumisel toetuse saamiseks ühtegi uut tingimust. "Põllumajandustoetuste saamine seotakse Eestis juba kehtivate õigusaktidega ja tõhustatakse kontrolli nende täitmise üle," märkis ta.

Keskkonna valdkonnas on 18 seadustest tulnevat nõuet, mis hõlmavad näiteks tegevusi loodusliku linnustiku kaitsel, kitsendusi kaitse- ja hoiualal ning püsielupaigas, põhjavee kaitset ohtlikest ainetest lähtuva reostuse eest, reoveesette kasutamist ning nitraadireostuse vältimist nitraaditundlikul alal.

Loomade identifitseerimise ja registreerimise valdkonna on nõudeid 17. Need puudutavad nii põllumajandustootja kui loomade registreerimist, loomade nõuetekohast märgistamist ning loomade liikumise aruandlust ja veisepasse.

Nõuetele vastavus kehtib ühtse pindalatoetuse, energiakultuuri toetuse, ebasoodsamate piirkondade toetuse, loomade karjatamise toetuse, erametsamaale või põllumajandusmaale antava Natura 2000 toetuse, keskkonnasõbraliku majandamise toetuse, mahepõllumajandusliku tootmise toetuse, ohustatud tõugu looma pidamise toetuse, kohalikku sorti taimede kasvatamise toetuse ja poolloodusliku koosluse hooldamise toetuse taotlejatele, teatas ministeerium.

Nõuete täitmist kontrollitakse ühe protsendi taotlejate juures kohapeal. Kontrollimisse on kaasatud oma pädevuse piires Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet, keskkonnainspektsioon, veterinaar-ja toiduamet ning 2011. aastast taimetoodangu inspektsioon.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960