16. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võimalus turuarendustoetust taotleda

Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet (PRIA) võtab alates tänasest põllumajandustootjaid ja põllumajandustoodete töötlejaid ühendavatelt või nende ühendusi esindavailt mittetulundusühingutelt vastu taotlusi riikliku turuarendustoetuse saamiseks.

PRIA teatel kestab taotluste vastuvõtt 14. aprillini. Turuarendustoetus aitab suurendada põllumajandussaaduste või -toodete turustamisvõimalusi, juurutada teadus- ja arendussaavutusi, täiustada põllumajandussaaduste tootmist ja töötlemist, samuti teavitada tarbijaid.

Toetust saab taotleda viit liiki tegevuseks: turu-uuringuks; põllumajandustoote ja töödeldud toote tutvustamiseks; messil, konkursil või näitusel osalemiseks ning nende korraldamiseks; koolitusel osalemiseks või selle korraldamiseks; kvaliteedijuhtimissüsteemi juurutamiseks.

„Turuarendustoetust saavad taotlema tulla põllumajandusettevõtteid või nende ühendusi liitvad mittetulundusühingud, kuid mitte üksikud ettevõtjad,“ rõhutas PRIA riiklike toetuste büroo juhataja Liina Tilk. „Samuti lubavad meetme tingimused toetusraha abil reklaamida või tutvustada terveid tootegruppe ja tegevusi, kuid mitte üksikuid tootebrände ja konkreetseid ettevõtjaid.“

Toetuse suurus on sõltuvalt tegevuste sisust 90-100 protsenti abikõlbulikest kulutustest. Ühe taotluse summa võib ulatuda 2-4 miljoni kroonini sõltuvalt sellest, kas mittetulundusühingust taotleja esindab ühe või mitme valdkonna ettevõtjaid ja erialaliite.

Meetme tänavune eelarve on 15 miljonit krooni. „Kui abikõlblikke taotlusi laekub eelarvest suuremas summas, siis vähendab PRIA toetuse-summat võrdeliselt kõigis taotlustes märgitud kulude osas,“ märkis Liina Tilk. Toetuse määramise otsused teeb PRIA 3. juuniks.

Turuarendustoetust rahastab Eesti riik juba mitmendat aastat. Mullu maksis PRIA 68 taotluse põhjal välja 14,3 miljonit krooni toetust.

PRIA vahendusel on makstud Eesti põllumajanduse, kalanduse ja maaelu toetamiseks 2009. aasta alguseks toetusi 13,5 miljardi krooni ulatuses.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960