21. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hortes: seemnemüük 20% kasvanud

Potipõllundus kogub kevadele kohaselt hoogu, 20% on kasvanud köögivilja ja maitsetaimede seemnete müük ning paljud soetatavad endale kasvuhooneid, rääkis Äripäevale aianduskeskuse Hortes juhatuse liige Kristiina Kullo.

„Esialgu saame rääkida seemnete ja suvelillede noortaimede ning maitsetaimede edukast müügist,“ ütles Kullo ning lisas, et istikuhooaeg pole ilma tõttu veel alanud.

„Kui analüüsida köögivilja ja maitsetaimede seemnete müüki, siis see kaubagrupp on tõusnud kokku 20% võrreldes eelmise aastaga, samas lilleseemnete kogumüük on langenud 9% võrreldes eelmise aastaga,“ kirjeldas juhatuse liige. Tema sõnul ei jõuta näiteks suvelillede noortaimi pakkuda nii palju, kui nõudlust on.

Müügihitiks on osutunud sellel aastal turule toodud varajane seemnekartul. „Tundub, et potipõllumajandus on aina enam hoogu võtmas,“ kommenteeris Kullo.

Küsimusele, kas on ka kaubagruppe, mis nii hästi ei lähe või mida kalliks peetakse, vastas Kullo, et kallim aiatehnika ja mööbel ehk, kuid neid ei ole ka varem massiliselt ostetud. Praegu on tema sõnul suurenenud huvi seemnete, noortaimede ja kasvuhoonete vastu.

Esimese kvartali müük jäi samale tasemele võrreldes eelmise aastaga, ütles Kullo ning kinnitas, et sellega jäädi väga rahule. Sellelt aastalt loodetakse, et müüginumbrid jäävad läinud aastaga samale tasemele.

Horteses on märgatud ka palju uusi aiandushuvilisi ja rohenäppe, keda tuleb aina juurde. „Meie klientideks on palju ka peresid, kes viimaste aastate jooksul on saanud eramuomanikuks ning kes tasahilju oma aeda kujundavad või sinna köögiviljapeenart rajavad,“ märkis Kullo.

Seemnete hindu, sealhulgas muruseemne hinda, on hankijad Hortese juhatuse liikme sõnul hoopis tõstnud, taimede hinnatase on samal ajal väikesesse langustrendi läinud.

Tallinnas, Maardus, Viljandis ja Paides poode pidava ASi Seemi üks omanikke Marvi Torn ütles Äripäeva kommentaarisoovi peale, et neil on väike firma ja praegu käed tööd täis nii, et pole mahti oma käekäigust rääkida.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960