Kofeiinisõltlaste elu läheb kallimaks, sest
nii kohvi kui ka suhkru hind on nõudluse järsu kasvu ja kehva saagi tõttu
kiiresti kerkimas, kirjutab Financial Times.
„Me oleme ohtlikus olukorras,“ kinnitas majanduslehele Itaalia ühe juhtiva kohvifirma juht Andrea Illy ning hoiatas, et hinnad võivad kerkida plahvatuslikult. Illy kommentaariga on nõus ka paljud teised tööstusharu spetsialistid.
Kuni tänaseni valitses üksmeelne arvamus, et globaalne majanduskriis hoiab kohvi tarbimise ja hinna madalal. Paraku on need ennustused osutunud ekslikeks, sest nõudlus kohvi järele on jäänud kõrgeks.
Kohvi hind kerkis eelmisel nädalal New Yorgi kaubabörsil seitsme kuu kõrgeimale tasemele 1,28 dollarini naelast, mis tähendab, et alates detsembrist on see kallinenud 22 protsenti. Kolumbia kohvi hind on aga varustamishäirete tõttu hüpanud 12 aasta kõrgeimale tasemele 2,20 dollarini naelast. Kolumbia kohv on kallim, sest seda kasutatakse gurmee-toodetes. Kolumbias on tugevad vihmad hävitanud saaki ning sealse toodangu defitsiit on muutunud absoluutseks, lausus Rahvusvahelise kohviorganisatsiooni (ICR) juht Nestor Osorio.
Artikkel jätkub pärast reklaami
Suhkru hind kerkis New Yorgi ja Londoni börsidel möödunud nädalal pea kolme aasta kõrgeimale tasemel. Valge suhkru hind kerkis üle 450 dollari tonn, mis tähendab, et alates detsembrist on see kerkinud 52 protsenti. Investorid-spekulandid panustavad sellele, et maailma suurim suhkrutarbija India suurendab oma suhkrusaagi osalise hävimise kompenseerimiseks magusatooraine importi.
India on olenevalt nõudluse-pakkumise vahekorrast kas suur suhkru netoimportija või netoeksportija.
Seotud lood
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.