19. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

President avab endise poliitiku talumeierei

President Toomas Hendrik Ilves avab täna Võrumaal Misso vallas tegutseva ekspoliitiku Tiit Niilo Nopri Talumeierei uue tootmiskompleksi, mille rajamisse investeeriti 13 miljonit krooni.

Nopri Talumeierei peremehe Tiit Niilo sõnul on talumeierei arendamisel mitmeid plaane, millest ühe olulisemana on realiseerunud tootmise laiendus. "Jogurti, sõira, koorekaramelli ja kohupiimakreemide kui meie traditsiooniliste toodete kõrvale lisandub nüüd ehtne talukohupiim ja ka talujuust, mis on Nopri perenaise suur missioon," ütles ta. Niilo lisas, et järgmise suunana jätkatakse uudse maaelu esiltemise viisi ehk agroturismi edendamist ja "Maaelu Kogemise Küla" rajamist.

Nopri Talumeierei OÜ investeeris uude tootmiskompleksi 13 miljonit krooni, millest viis miljonit moodustas hoone ja kaheksa miljonit seadmed. Toetuse osa investeeringust moodustab 4,6 miljonit krooni. Uues tootmishoones on planeeritud kasutada vaid keskkonnasõbralikult toodetud Nopri talu toorpiima, mida farm soovib aasta pärast toota kuni kuus tonni päevas.

Nopri Talumeierei annab tööd seitsmele inimesele ja uue tegevussuuna ehk agroturismi teenuse lisandumisel luuakse töökohti juurde. Agroturism on uudne maaelu esitlemise viis, kus registreerunud grupid saavad ülevaate talutootmisest ja töötlemisest ning võimaluse tutvuda külaeluga laiemalt. Võimalik on kogu toodangut kohapeal degusteerida ning kaasa osta, samuti saab tellida toitlustamist jm teenuseid.

Nopri on ka üks ettevõte Tsiistre nukka planeeritavast teemapargist "Maaelu Kogemise Küla". Kuue küla mikroettevõtete võrgustiku loomine on osa äriplaanist, mille käigus soovitakse isemajandavaks aidata vähemalt seitse talu. Kohalik selts on võtnud nõuks luua ettevõtlusvõimelistele maalesoovijatele soodsa keskkonna eluks ja tegutsemieks. 2008. aastal tuli Tsiistre nukka kolm noort perekonda.

Nopri Talumeierei OÜ loodi eraldi ettevõttena 2002. aastal, enne seda oli piimatöötlejaks talu. Nopri Talumeierei tooted on saadaval Selveri, Kaubamaja, Prisma, ETK ja Stockmanni müügilettidel.

Talumeierei peremees Tiit Niilo kuulus Res Publica liikmena aastatel 2003-07 riigikokku, aastail 2003-05 oli ta ka Maaelu Edendamise Sihtasutuse nõukogu liige. Äripäeva persoonilugu Niilost saab lugeda siit.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960