2. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Röövpüüdjad laastavad merd

Euroopa Liit peab tõhustama kalandusjärelvalvet ja korraldama mitme riigi ühisreide, et kalandusinspektorid ei saaks oma maa kalurite pätitegudele läbi sõrmede vaadata, leidsid täna Kuressaares kohtunud kolme Balti riigi põllumajandusministrid.

Põllumajandusministeeriumi teatel on kalandusjärelvalve küll olemas, kuid selle tõhusus jätab soovida. Eestit väisanud põllumajandusministrid tõdesid samas, et kalandusjärelvalve on probleemiks terves maailmas, sest röövpüüki ei suudeta ohjeldada.

Leedu põllumajandusminister Kazys Starkeviciust saatnud ministeeriumi kalamajandusosakonna juhataja Algridas Rusakeviciuse sõnul ei tohi Euroopa Liit ja liikmesriigid järelvalvelt kokku hoida. Samas rõhutas ta, et järelvalvet peaksid tegema mitu riiki ühiselt, et ei tekiks olukordi, kus ühe riigi ametnikud hakkavad oma kalurite eksimustest mööda vaatama.

Eesti põllumajandusminister Helir-Valdor Seedri sõnul on kolm riiki ühel meelel ka selles, et Euroopa kvoodipoliitika ei tohi muutuda vaid suuri kalapüüdjaid soosivaks. „Meie kindel eesmärk on, et püügikvootidega ei tohi kaubelda liikmesriikide vahel, vaid ainult sees,“ rääkis Seeder. „Sellega toetame selgelt väiksemaid püüdjaid.“

Eelkõige idasuunalisest kaubavahetusest rääkides tõdesid ministrid, et koostööd tuleb teha nii riikide kui ettevõtete vahel, sest täna jäävad riikide tootmismahud üksikuna võttes väikseks, mis pärsib suuremahulist eksporti.

Läti põllumajandusministri Janis Duklavsi sõnul võiks mõelda näiteks ühisele logistikakeskusele, aga koostööd peavad tegema ka ettevõtted. Tema sõnul ei tohi aga liigsesse sõltuvusse sattuda ühest konkreetsest riigist. Negatiivse näitena tõi ta hiljutise Venemaa ja Valgevene piimatüli, kus löögi alla sattus lõviosa Valgevene piimatootjatest.

Leedu põllumajandusministri Kazys Starkeviciuse sõnul on oluline ka senisest enam tundma õppida sihtturge ja sealseid eelistusi ning sellele vastavalt oma toodangut kujundada.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960