18. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kruuda ei müünud oma ärisid Vichmannile

Kuigi Äripäev pildistas Oliver Kruudat ja Marcel Vichmanni eelmisel nädalal koos Swedbankist väljumas, eitab Kruuda, et müüs oma ettevõtted talle laenu andnud Vichmannile.

Toiduainetetööstur Oliver Kruuda liigutas 12. augustil börsiväliselt 100% Kohukese, 61,7% Luterma ja 57,3% Rubla aktsiatest. Järgmisel päeval liikus samamoodi veel 1,3 miljoni krooni eest Luterma väärtpabereid.

Täpselt nädalapäevad tagasi, teisipäeval tabas Äripäeva fotograaf Kruuda ja tema võlausaldaja Marcel Vichmanni koos Liivalaia tänaval Swedbanki peahoonest väljumas. Sestap küsisime Kruudalt, kas ta pantis aktsiad Vichmannilt saadud laenude katteks või müüs Kohukese, osa kommivabrikust ja Rublast üldse lõplikult Vichmannile.

Kodukontoris, vihmasabin taustal, ütles Kruuda, et ta vahetas hoopis väärtpaberikonto haldurit. "Mul oli väärtpabereid neljas erinevas pangas. Otsustasin need kõik ühte panka, SEBi personaalpangandusse kokku viia. Mingit aktsiate müüki või laenu katteks pantimist ei olnud," rõhutas end juba pikemat aega avalikkuse eest varjus hoidnud ettevõtja.

Millest ta pangas Vichmanniga kõneles? "Teate, me oleme Marceliga nagu sukk ja saabas! Meil on õige mitmeid ühiseid ettevõtmisi ja ka tol korral rääkisime erinevatest äridest," sõnab viimasel ajal vaid kodukontoris töötav Kruuda.

Mõlemad on Bravocomi suuromanikud. Vichmannile kuuluv OÜ Moonrider on 7,5% Luterma aktsiate omanik. Samuti on ärimehed Keila-Joal naabrid.

Miks veel aasta-poolteist tagasi sageli ajalehte ja ajakirjade esikaantel säranud Kruuda end viimasel ajal avalikkuse eest nii hoolega varjab? Ka Äripäev tabas ettevõtja telefonitsi alles nädalapäevad pärast esimest kõnet.

"Siis, kui Eesti majandus toimis ja kõik veel liikus ja hästi läks, ütlesin mitmetel kordadel nii mitmegi asja kohta kriitiliselt ja teravalt. Paraku tõi see mulle korduvalt kaasa majanduslikku kahju. Nüüd, kui Eesti majandust ei ole enam olemas, ei ole mul ammugi võimalik endale selliseid sõnavõtte lubada," vastas Kruuda.

"Praegu saavad pangast laenu ainult Rootsi registrinumbriga ettevõtted. Olukord hakkab küll paranema, kuid aeglaselt. Seetõttu ei maksa ka laiutada. Ega te esimene Eesti ajakirjandusväljaanne ole, kes mind on taga ajanud! Ajan siin toiduainetetööstuse valdkonnas vaikselt oma asja ja viibin 2-3 päeva nädalast Eestist ära idas," selgitab suurärimees enda vaikimise tagamaid.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960