9. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Munatootja avas Lätis hiiglasliku tootmis- ja sorteerimiskompleksi

Täna avas Eestis aastas ligi miljon muna müüv AS Balticovo Põhja-Euroopa suurima munade tootmis- ja sorteerimiskompleksi, mis koosneb üheksast kaasaegsest lindlast ning sorteerlast, teatas ettevõte.

Kolme aasta jooksul on uude Lätis asuvasse kompleksi investeeritud üle 405 miljoni krooni ning see kahekordistab ettevõtte tootmisvõimsuse. Seni sorteeriti 90 000 muna tunnis, uues sorteerlas sorteeritakse tunni jooksul 180 000 muna ning toodetakse 500 miljonit muna aastas.

„Uus munade tootmis- ja sorteerimiskompleks on suurim ja kaasaegseim Põhja-Euroopas ning ka üks Euroopa suurimatest,” kommenteeris Balticovo juhatuse esimees Arnis Veinbergs. „Oleme saavutanud oma eesmärgi saada üheks konkurentsivõimelisematest munatootjatest Euroopa Liidus. Me ekspordime 70% oma toodangust ja Balticovo mune on müügil 24 ELi liikmesriigis. Suurimad ekspordiriigid on Saksamaa, Poola ja Itaalia.“

Kompleksi üheksa uut kanalat on koduks 1 450 000 munakanale. Kanalad ehitas OÜ Omis. Tootmisel kasutatakse kõige kaasaegsemat saadavalolevat tehnoloogiat, näiteks sorteeritakse mune Hollandi firma Moba skänneriga. Munade tootmise, sorteerimise ja pakendamise käigus inimesed neid käega ei puuduta.

AS Balticovo jätkab 1972. aastal asutatud linnuvabriku Iecava tegevust ning annab tööd 199 inimesele. Balticovo käive ulatus 2008. aastal 430 miljoni kroonini; 70% kogu toodangust eksporditi.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960