16. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Talupidajad ei toeta protestiaktsiooni Toompeal

Talupidajate keskliit hindab kõrgelt eelarve menetlemise käigus iga täiendava miljoni leidmist tuleva aasta otsetoetuste eelarvesse. Samas leiab liit, et eelarve kujunemine peab tuginema osapoolte dialoogil ning ei pea õigeks jätkuvate demonstratsioonide jada.

Seetõttu ETKLi juhatus ei toeta Eesti Põllumeeste Liidu otsust korraldada meeleavaldus Toompeal 18. novembril, ajal kui riigikogu arutab opositsiooni muudatusettepanekuid riigieelarve küsimustes. Taluliit pole poliitiline organisatsioon ega soovi seetõttu sekkuda poliitiliste erakondade poliitilisse debatti.

"Nagu me kõik teame, viis „masu” meie riigieelarvest endaga kaasa miljardeid kroone. Seetõttu koostati käesolevaks aastaks eelarve, milles on 2008. aastaga võrreldes 320 miljoni krooni võrra vähem otsetoetusi rahvusliku lisamakse näol. Järgmise aasta eelarve eelnõus on põllumajandusminister, võrreldes käesoleva aastaga, suutnud läbi rääkida otsetoetuste kasvu 75 miljoni krooni võrra, samal ajal kui muudes riigieelarve positsioonides toimus jätkuvalt oluline vähendamine. Tunnustame siinjuures põllumajandusministri vastutust ja meelekindlust oma sektori huvide eest seismisel," seisab liidu teates.

Talupidajate liit toonitab oma avalduses, et oma nõudmistega ei tohi minna liiga kaugele. "Oleme teadlikud, et ühiskonnas on talupidajatega võrreldes sotsiaalselt ja majanduslikult palju vähem kaitstud rühmi. Olgem siis solidaarsed kogu ühiskonnaga ja peame „masule” vastu üheskoos," märgitakse avalduses.

Lisaks toovad talupidajad välja, et Eestis on erakondi ja koalitsioone, kes on kiidelnud, et nad on maksnud otsetoetuste rahvuslikke lisatoetusi maksimaalsel lubatud tasemel. Faktid näitavad, et seda suudeti teha üksnes 2008. aastal.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960