17. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sagro pelgab elektrituru avanemist

100%liselt köögiviljakasvatajale Sagro kuuluva Sagro Elekter OÜ juht Toomas Kümnik ütles Äripäevale, et pelgab elektrituru avanemist eeskätt praegu valitseva suure teadmatuse tõttu.

"Nagu mina olen aru saanud, ei ole meie ise nende seas, kes tuleva aasta aprillis elektrienergiat vabaturult ostma peaks, sest oleme edasimüüja," märkis Kümnik. Ta lisas, et esialgu tuleb vabaturule suunduda neil, kes ostavad enda tarbeks üle kahe givavati elektrienergiat aastas.

Kümnik ütles, et Sagro kasutab tootmise jaoks vaid ühe kolmandiku Sagro Elektri vahendatavast elektrienergiast ja see jääb alla kahe gigavati. "Pealegi saame elektri väga erinevatest alajaamadest," lisas mees.

"Muidugi, see teema huvitab meid väga, kuna piir (lubatud tarbimismaht reguleeritud hinnaga ostmisel - toim) viiakse järjest allapoole," rääkis Kümnik, kelle sõnul tõuseb suurtes kogustes ostetava elektri hind ja sellega kaasnevad kulud hüppeliselt.

"See sõltub, mis tarbija on ja kui stabiilselt elektrienergiat kasutab," lisas ta. Näiteks Sagro tootmise elektrienergia vajadus sõltub otseselt aastaajast ning köögivilja kasvufaasist.

Kümnik nõustus, et ettevõte ei pruugi vabaturul omapäi hakkama saada. See sunnib vahendaja teenuseid kasutama või tuleb elektri ostuks palgata vastav spetsialist, selgitas ta.

"Kindlasti pelgame turu avanemist, see tekitab ebamugavusi ja probleeme, eriti teadmatus," sõnas Kümnik.

Sagro Elekter varustab elektrienergiaga ligi 45 ettevõtet ning 35 eraklienti. Laagri piirkonnas ulatub aastane elektrienergia müük umbes 4,6 GWh-ni.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960