10. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti suurima toetuse sai Islandi kalapüügifirma

PRIA-lt sai eelmisel aastal suurima toetuse islandlastele kuuluv AS Reyktal, neile maksti 21,4 miljonit krooni, enamik sellest kalalaeva püügilt kõrvaldamise eest.

Põllumajandusministeeriumi kalanduse arengu büroo juhataja Juhani Papi ütlusel läks 20 miljonit sellest kaugpüügilaeva Sonar sihtotstarbe muutmiseks. Ülejäänud summa ulatuses said nad toetust teiste laevade moderniseerimiseks, lisas ta.

45 meetrit pikk Sonar ehitati 1978. aastal Norras. Reyktali opereeritavate külmutustraalerite kodusadamaks on Tallinn, peamiselt püütakse Loode-Atlandil, Kanada ranniku lähedal ja Barentsi merel.

Eesti krevetipüügiettevõte Reyktal asutati 1997. aastal, olles esimene märkimisväärne Islandi investeering Eesti kalandusse ja majandusse üldse. Ettevõtte omanikud on Islandil registreeritud äriühingud Dögun, Skiki ja Raekjuver. Eestlastest kuulub Reyktali nõukokku Toomas Tamme, kes oli aastail 2002-06 ka firma väikeosanik.

Reyktali käive oli 2007. aastal 233 miljonit ja 2008. aastal 345 miljonit krooni. Puhaskasumit teeniti vastavalt 22,9 ja 20,5 miljonit.

Reyktalile järgnesid toetuste edetabelis OÜ Estonia 17,78 miljoni ja OÜ Aravete Agro 15,38 miljoni krooniga. 

Kokku toetati PRIA vahendusel Euroopa Liidu ja Eesti eelarvest eelmisel aastal põllumajandust, maaelu ja kalandust 3,333 miljardi krooniga – nii suur pole toetus ühelgi varasemal aastal olnud.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960