6. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Savisaar soovitab Eestil põllumaad hiinlastele rentida

Täna toimuval Keskerakonna II maaelukonverentsil ütles erakonna esimees Edgar Savisaar, et arvestades meie koduplaneedi suurt rahvaarvu ning arengumaade elatustaseme tõusu, siis Eesti põllumajandusel peaks olema väga suur potentsiaal.

Savisaar märkis erakonna teate vahendusel, et meie potentsiaal seisneb meie üsna viljaka põllumaa rohkuses ühe elaniku kohta ning maaharimise tuhandete aastate pikkuses kogemuses: "Samuti tundub uskumatu, et nõukogude ajal suutis väike Eesti toita mitu korda rohkem inimesi kui elas Eestimaal inimesi üldse kokku."

"Läbi välis- ja põllumajandusministeeriumi ning põllumajandustootjate sihikindla tegevuse, peaks Eesti andma oma panuse selleks, et leevendada arengumaade toiduainete vajadust, mis tagaks ka meie maainimesele piisava sissetuleku," pakkus Savisaar idee välja. "Hiina Rahvavabariik rentis alates käesolevast aastast Kasahstanilt 7000 ha põllumaad kümneks aastaks soja, nisu jt põllumajanduskultuuride kasvatamiseks, kuna Hiina põllumaa on sisuliselt lihtsalt otsas," tõi Savisaar näite.

Selleks, et Eesti põllumajandus ei liiguks vaid ühest kriisist teise, tuleks Savisaare sõnul riigil soodustada  senisest enam tugevate põllumajandusühistute teket, kellele kuuluks tootmine, töötlev tööstus ning korralik turustamise väljund ehk kogu ahel. "Selliselt on põllumajandus korraldatud näiteks Taanis, Rootsis ja Soomes. Kanadas on isegi seadusandlusega paika pandud  põllumajandustoodangu realiseerimise kohustus läbi ühistute."

"Tänapäeval on Eesti põllumajandustootjal suuri raskusi oma tooteid müüa isegi Eestis, rääkimata ärakukkunud idaturust," rõhutas Savisaar. Tema sõnul on ka töötlev tööstus Eestis maha müüdud, enamik kaubanduskette välismaalaste käes, kus eelistatakse samuti müüa tooteid, mis on pärit võõrkapitali asukohamaalt. "On avalik saladus, et suured kaubandusketid on küsinud isegi raha Eesti tootjatelt, kes on soovinud oma tooteid seal müüa."

Savisaare sõnul tuleks Eesti väiketootele luua parem väljund, mille üks lahendus on omavalitsuste loodud munitsipaalturud, kus müüdaks Eestimaiseid tooteid, mitte Poola kartulit.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960