19. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Metsagrupi omanik: puiduturu hinnad lähevad tasapisi üles

OÜ Metsagrupp omanik ja juhataja Urmas Rahnel on kindel, et metsavarujatel ja -tööstustel tuleb see aasta palju parem kui möödunud, sest hinnad on puiduturul tõusutrendis.

Peamiselt kohalikele saeveskitele müüva firma juht ütles, et  tänavu on metsamaterjali järgi nõudlus parem kui mullu. „Loodame kogu südamest, et tuleb parem aasta,“ rääkis Rahnel. Ta lisas, et praegu näitavad kõik märgid, et  puiduturul lähevad hinnad tasapisi üles. „Loodame suuresti ka energiapuiduturu arengule seoses nende uute kombijaamade ehitamisega,“ märkis ta.

„Ise prognoosin, et käibed ja kasum kasvavad kindlasti. Võrreldes eelmise aastaga peaks ikka kõvasti kasvama,“ sõnas Rahnel. Eelmine aasta oli tema hinnangul ebanormaalne, sest kolmveerandi osa aastast eriti midagi müüa ei saanud. „Me müüme peamiselt kohalikule saetööstusele ja paberipuu läheb välisfirmade esindustele, kes siin seda kokku ostavad,“ rääkis ta.

14aastase kogemusega metsamajandusfirma omaniku sõnul oli möödunud aastal nende käive nii väike seetõttu, et kuni sügiseni metsamaterjali ei ostetud. Kuna aga sügisel läks metsamaterjaliturg käima, hakkasid tulemused vaikselt ülespoole minema, nentis ta. „Kes suutis suveperioodi, kui raiet polnud, võimalikult väikeste kahjudega üle elada, sellel on ka väike kasum tekkinud,“ rääkis Rahnel.

Oma majandusaasta aruandes märgib ettevõtte, et  üldine majanduse ahenemine pingestas metsamaterjalide müügiturgu ning nõudlus langes. Seoses sellega vähenesid ka OÜ Metsagrupp raiemahud ja käive. Metsagrupi põhitegevus on hooajaline, sest kevadel ja suvel peatatakse metsamajanduses raietööd. Sel perioodil toimub põllumajanduslike maade hooldus ning lankide taasmetsastamine.

Metsagrupi käive oli 2009. aastal 23 miljonit, mis on ca 33% vähem kui ülemöödunud aastal. Ettevõtte puhaskasumi langus aeglustus ja oli 33,8% väiksem 2008. aastast, ulatudes 7 miljonini. OÜ Metsagrupil on kolm tütarettevõtet, ühes tütarettevõttes 2009. aastal tegevust ei toimunud.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960