15. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiinlased jooksevad Austraalia farmidele tormi

Viimase kuue kuuga on Hiina investeeringud Austraalia farmidesse kümnekordistunud, vahendab Bloomberg Austraalia kinnisvaramaaklerite sõnu.

Austraalia õgvendas elukondliku kinnisvara ostureegleid ja ostjad näevad võimalusi põllumajanduses.

„Nad on huvitatud suurtest veisekasvatuse farmidest,“ neil on raha ja nad kasutavad oma finantsvõimalusi siin,“ ütles Landmark Operations kinnisvaramänedžer Geoff Hickson. „Hiina ostjate arv on kõvasti kasvanud kuue kuuga, see on kümnekordistunud."

Kompaniid nagu Landmark kasutavad nüüd mandariini keele tõlke, ütles ta. Läinud nädalal näidati potentsiaalsetele hiinlastest ostjatele 100aakri ehk 405 hektarilist veisekasvatuserantšot Mackay’s, Queenslandi osariigis. Huvi farmide vastu peegeldab Hiina huvi toorainete järgi, mis aitas Austraalia majandusel vältida üleilmset majanduslangust.

Austraalia põllumajandus annab umbes 12 protsenti 1,21 Austraalia dollari (1,1 triljoni USA dollarilist) majandusest. Austraalias asuvad mõned maailma suuremad farmid. Lõuna-Austraalia osariigis asuva Anna Creek veisefarmi suurus on 23 677 ruutkilomeetrit. See suurim farm on peaaegu samade mõõtmetega, nagu kogu Belgia riik.

„Hiinlaste huvi on vähemalt kümnekordistunud,“ ütles Eldersi agent, kes on spetsialiseerunud maapiirkondade kinnisvarale. „Eelmisel nädalal müüsime Queenslandis 15 miljonid Austraalia dollari eest puuvillafarmi. Hiinlased on varakad ja nad otsivad kindlaid investeeringuid lihatööstusesse, puuvillakasvatusse ja teraviljakasvatusse.“

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960