Autor: Kadrin Karner • 17. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kalakasvataja tahab kalabasseini veega taimi kasvatada 

Kaavil asuva kalakasvanduse omanik OÜ Arowana tahab kasutatud kalakasvatusvee baasil rajada taimekasvanduse, kirjutas Oma Saar.

“Taimed söövad kalakasvanduses kasutuses olnud veest nitraadid välja, kasvavad sellega hästi ja samas puhastavad ka vee,” selgitas Arowana juht Raul Schiff, kelle sõnul visatakse täna sisuliselt väärtuslik vesi minema.

Meetod kannab nimetust aquaponics (vees kasvav taim) ja tähendab taimede kasvatamise ja veeloomade retsirkulatsiooni sümbioosi ning sel meetodil kasvatatakse Hollandis näiteks roose, salatit ja tomateid. 

Schiff tahab esimesed katsed kalabasseinide veega teha sel suvel ja vaadata, kas mõttel on jumet.  

Eesti maaülikooli kalakasvatuse professor Tiit Paaver ütles Oma Saarele, et tema isiklikult ei ole ühtki sedalaadi töötavat süsteemi näinud ning Eestis puudub selles valdkonnas siiamaani igasugune kogemus, samas ei välista ta selle võimalikkust.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960