Autor: Kadrin Karner • 17. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tere hoiab tehase Viljandisse kolimisega raha kokku

Eelmisel aastal kõvasti kasumit kaotanud Tere AS viib kohukeste tootmise pealinnast 40 kilomeetri kaugusel asuvast Kose tehasest üle Viljandisse.

"Meil on Eestis viis tootmisüksust, mis on ilmselgelt liiga palju ja me oleme Kose tootmist Viljandisse kolinud tegelikult juba paar aastat," rääkis Tere juhatuse liige Taavi Toots. Kuna Tere kasumlikkus on tema sõnul surve all, tuleb vaadata enda sisse - Kose tehase sulgemisega hoitakse kokku vähemalt mõni miljon, rääkis Toots.

"Kohupiima tootmine on Viljandis ja seega ei ole meil efektiivne pidada kaht erinevat tootmisüksust ja kohupiima kui toorainet transportida," selgitas ta. Kose tootmise sulgemisega kaob 40 töökohta, töötajad on ka juba koondamispaberid kätte saanud.

Tootsi sõnul tehti Viljandis kohukeste tootmisliinil eelmisel nädalal esimesed proovipartiid ning juurde plaanitakse võtta kuni 20 töötajat.

Kose vallavanema Vello Jõgisoo sõnul on iga töökoha kaotusest praegu kahju ning selle võrra väheneb ka valla eelarve.

Vallavanema sõnul on hoonel juba uus omanik silmapiiril. "Olen kohtunud ka uue omanikuga, kes lubas siin tootmise uuesti käima panna, osa töötajaid kohe üle võtta ja viia tootmine umbes viie aastaga samale tasemele kui Terel praegu," rääkis Jõgisoo. Mida täpselt tootma hakatakse, on teada vaid umbkaudselt.

Eksport mullu kosus

Tere käive oli eelmisel aastal 1,43 miljardit krooni, mis on veidi vähem kui aasta varem, müügimahus kasvas mullu värskete toodete eksport ligi 2,5 korda. Ettevõtte puhaskasum vähenes aga aasta varasemaga võrreldes palju.

Vene turg üha köitvam

009. aasta novembrist müüb Tere oma kaubamägi all tooteid ka Venemaale, kus viimased kolm aastat ei ole oldud. Toots ütles, et kuna Venemaal on endal piimatoodetest süstemaatiliselt puudus ja Baltimaade tooted on hea kuvandiga, siis on nõudlus nende järele kasvanud.

Sel aastal ootab Tere suuremat käivet kui mullu. "Käive tuleb suurem igal juhul, kuna sisendid ja väljamüügihinnad kasvavad, kuid kindlasti on eesmärk kasvada ka üldmahus," selgitas Toots.

Kasumi kohta märkis ta, et kriis on Eesti piimanduses täies hoos ning raske on nimetada vedurit, mis tulemuse 2009. aasta omast paremaks teeks, kuid teine poolaasta on alles ees ning Vene turg läheb üha atraktiivsemaks.

Tere toodab alates aprillist ka Lätis

Veebruaris omandas Tere 51% Läti piimatööstusest Zemgales Piens, kus ka aprillist tootmist alustati.

"Läti on meie jaoks strateegiline turg ja kohalikus tööstuses osaluse omandamine on esimene samm suure eesmärgi poole - saada 3-5 aasta pärast Baltimaade suurimaks piimatööstuseks," rääkis Tere juhatuse liige Taavi Toots.

Kommentaar

Kari Finska, Valio Eesti tegevdirektor

Valio Eesti ettevõtete (AS Valio Eesti ja Võru Juust AS) käive oli 2009. aastal kokku 1,17 miljardit krooni. Meie tootmismahud kasvasid seejuures 8 protsenti. Ettevõtete koondtulemus oli väga raskeid olusid arvestades rahuldav - 2009. aasta kahjumiks kujunes 3,2 miljonit krooni.

Mõni aeg tagasi algas kolmele aastale planeeritud ja 250 miljonit krooni maksma minev Laeva meierei laiendus ja logistikaterminali rajamine. Lisaks oleme investeerimas Võru juustutehase tootmisse, et tagada meie toodete vastavus tarbija vajadustele.

Sellel aastal on toorpiima hind märkimisväärselt tõusnud, mistõttu oleme pidanud tõstma ka oma toodete väljamüügihindu.

Hindade tõstmisest hoolimata on meie aprillikuu müügitulemused olnud head ja seda eriti just lisaväärtustoodete ja juustu osas. See annab lootust, et nõudlus on aeglaselt taastumas ning ostukorvid ei sisalda vaid esmatarbetooteid.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960