19. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaa võib turule paisata lattu kogunenud vilja

Venemaa kaotab riiklikult kokku ostetud vilja ladustamise tõttu iga kuu umbes miljard rubla (ligikaudu 420 miljonit krooni). Peaminister Vladimir Putin andis seetõttu oma asetäitjale Viktor Zubkovile käsu ülearusest viljast vabaneda.

Venemaa ostis 2008.-2009. aastal vilja kokku ligikaudu 50 miljardi rubla eest. Ladudes on praegu seda vilja kümme miljonit tonni. Suurem osa sellest on ostetud 2008. aastal, kuid majanduslanguse tõttu kukkunud vilja hinna tõttu ei müüdud 2009. aasta kevadel praktiliselt midagi.

2010. aasta veebruaris peatas Venemaa vilja riikliku kokkuostu, kirjutas ajaleht Kommersant.

Auditi käigus selgus, et 2,5 miljonit tonni säilitamisele kuuluvat vilja seisab elevaatorites, kus see rikneb kolme-nelja aastaga. Vilja hoidjale on kompenseeritud kahjumiga müüki viie miljardi rublaga.

Põllumajandusministeerium töötab praegu välja oma ettepanekuid, kuidas laovarudest lahti saada, kuna vilja on kogunenud nii palju, et see ületab praegused ekspordimahud ning ikaldusest tekkida võiva augu.

Varem on ametnikud kaalunud võimalust teha reservidest alkoholi või kasutada ülejäägid ära põllumajanduses.

Venemaa ostab kohaliku põllumajanduse toetuse ja hindade hoidmise eesmärgil vilja riiklikult kokku alates 2001. aastast. 

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616