24. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Atria otsib Palamuse piimafarmile kosilast

Tooraine kasvataja ja lihatöötleja Atria Eesti müüb Palamusel asuva 750pealise piimafarmi maha.

"Atria toodab ikka liha, mitte piima ning meil puudub soov piimaturul konkureerida," kommenteeris Atria Eesti ASi lihadivisjoni direktor Margus Milk põhjusi, miks piimafarm maha müüakse.

Tema sõnul on Palamusel asuv piimafarm ainus kogu Atria kontsernis Skandinaavias ja Venemaal. "Saime piimakarja kunagi lihatööstuse ostu kaasavarana ning antud valdkonna arendamisest me pikas perspektiivis huvitatud pole," märkis Milk. Hinnast on tema sõnul täna vara rääkida. "Sisuliselt teeme praegu eeltööd enampakkumiste korjamiseks ning suve keskpaigaks loodame saada esmase pildi ja indikatsiooni eri pakkujatest. Seejärel saame teha ka esimesed otsused," märkis ta.

Atriale kuulub viies maakonnas kokku viis seafarmi – Linnamäe Lääne, Palamuse Jõgeva, Teedla Tartu, Saverna Põlva ja Savikoti Viljandi maakonnas. Atria loomakasvatuse süsteemis kasvab aastas kokku 70 000 siga.

Jõgeva maakonnas asuvas Palamuse piimafarmis on 1410 looma, nendest 750 on lüpsilehmad. Vabapidamisega laut ja lüpsiruumid valmisid 2005. aastal. Farmi kasutuses on kokku 1400 hektarit, millest 1260 hektarit on rendimaad. Piimafarmi käive ulatus 2009. aastal 21,5 miljoni kroonini. 

Atria on üks kahest lihatööstusest Eestis, kellel on täielik tootmisahel alates oma tooraine kasvatamisest lõpetades valmistoodete müügiga. Atria Eesti kasutab oma värske liha, pakendatud liha, suve ja talve hooajatoodetes ning hakklihas eranditult kodumaist toorainet.

Alates 2005. aastast on Atria investeerinud loomakasvatusse üle 150 miljoni krooni, millest enamus on läinud Palamuse ja Teedla uuendamiseks ning Linnamäe Farmide ostuks Läänemaal.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960