15. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toidu hinna tõus maailmas jätkub

Maa elanikkonna kasv ning muutused toitumisharjumustes tagavad alanud kümnendil toiduainete hinnatõusu jätkumise, prognoosivad OECD ja ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni FAO täna avaldatud raportis.

„Kõigi toiduainete hinnad, välja arvatud sealiha, on prognoosi järgi (sellel kümnendil toim.) 1997-2006. aastate keskmisest kõrgemal,“ tsiteerib raportit agentuur Bloomberg.

Nisu hinda prognoosivad OECD ja FAO näiteks 15-40% kõrgemal tasemel, toiduõli kallineb üle 40% ning piimatoodete hinnad 16-45%. Selliste hinnahüpete kordumist nagu 2007. ja 2008. aastal, enam siiski ette ei nähta.

Sealiha hind jääb muu toidukauba hinnatõusust maha, kuna Brasiilias ja Hiinas kasvab kiiresti sealiha tootmine.

Toidu tootmine peab maailmas kasvama aastaks 2050 tänasega võrreldes 70% - maa elanikkond on selleks ajaks kasvanud 9,1 miljardile inimesele.

Prognoosi järgi suurendab Brasiilia aastaks 2019 põllumajandussaaduste tootmist 2007.-2008. aastate tasemest 40% võrra, Ukraina 29% ning Venemaa ja Hiina vastavalt 26% ja 21% võrra.

USAs ja Kanadas jääb tootmise kasv 10-15% piiresse, Euroopa Liidus kasvab põllumajandustoodang selle raporti järgi kõigest 4%.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960