3. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maasikamüüja: olen kokkulepetest kuulnud, aga ei osale neis

Jõgevamaa maasika kasvataja OÜ Marimarta omanik Margus Lindsalu paljastas Äripäevale, et on kuulnud, et marjakasvatajad sõlmivad omavahel kokkuleppeid, kuid tema hinnakokkulepetes ei osale.

„Ma olen kuulnud, et kokkuleppeid tehakse, aga minu stiil see ei ole hinda kinni hoida lihtsalt“ ütles Lindsalu, kelle sõnul ei hakka tema kellegagi kokku leppima, kui tal maasikaid on ja on palju.

„Eile (neljapäeval -toim) käisin Haapsalu turul, mul oli väga ilus maasikas, kuna mul oli marju peale tulemas, siis müüsin hommikust peale 35 krooniga kilo,“ rääkis marjakasvataja. Samas olla kokkuostjad maasikaid müünud 45-50 krooniga. „Müüsin pool tonni kella kaheks juba läbi – oli rahvas rahul ja mina ka,“ rõõmustas ta. „Palju hullem oleks kui ma oleks hinnas kokku leppinud, sest rahvas on masutingimustes hinnatundlik,“ möönis Lindsalu.  „Mina hinnakokkulepetest osa ei võta ja ei pea seda õigeks, müün vastavalt selle palju kaupa on,“ kinnitas ta.

Lindsalu sõnul on muidugi mingi piir, millest allapoole ei saa hinda lasta, sest ka maasika hind nagu iga teise kauba hind koosneb mingisugustest kulutustest. Sel aastal polevat ta veel marjakilo omahinda välja arvestanud, kuid eelmisel aastal tuli see ca 17-18 krooni kanti. Tänavu teeb omahinna kõrgemaks mehe sõnul ka transpordi hind, sest kütus on kallimaks läinud.

Erinevalt mõnest maasikakasvatajast, kelle sõnul tänavune aasta on kehv saagi aasta, ütles Lindsalu, et neil läheb hästi. „Meil läheb tegelikult hästi, täna (reedel-toim) käib alles kolmas korjamine ja valmistume festivaliks,“ ütles ta päev enne Ülemiste Maasikafestivali. „Mari on päris ilus, kuid vanematel põldudel väikse võitu, sest eks see kuiv teeb liiga,“ kurtis ta.

Uurides, kas ka Marimarta toodang eksporditakse, ütles Lindsalu, et peab plaani. „Ma ei ole veel saatnud, aga plaanin ka just Soome saata oma marjad,“ sõnas ta. Miks just sinna, vastas mees, et sinna on võimalik suuremaid koguseid viia. „Mul on seal mõned rauad tules jah,“ ütles Lindsalu.

Ehkki levivad kuuldused, et Lõuna-Eestis pidi maasikahooaeg ära lõppema, kinnitas Lindsalu, et tema müüb marju kuni augusti keskpaigani,. "Ma panin uue põllu," selgitas ta.

Ülemiste maasikafestivalile võtab Lindsalu kaasa ca kaks tonni maasikaid. „Eks turg kujundab hinna, aga ma arvan, et hinnad algavad 40-45 kroonist,“ vihjas ta oma toodangu hinna kohta.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960