11. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nopri peremees: talutoodang on populaarne

Piimatoodete valmistaja Nopri Talumeierei omanik Tiit Niilo ütles Äripäevale, et taluturgude loomine on trendiks saanud ning saabumas on aeg, kus inimesed on mahe- ja kohaliku toodangu eest nõus peale maksma.

Trendiks on muutumas mahe- ja talutoodangu turustamine otse klientidele. Nii on Tallinnaski kaks uut turgu – Ülemiste parklas ning teist aastat järjest ka Rotermanni kvartalis. Nopri Talumeierei peremehe Tiit Niilo sõnul ei ole tegemist ainult emotsionaalse ettevõtmisega, vaid tema jaoks on see ka tasuv.

„Meil konkreetselt on see majanduslikus mõttes ettevõtmine, kuna sellel üritusel ei ole meilt sisuliselt mitte midagi peale kauba,“ rääkis Niilo, kes tunnistas, et tal on piinlik, et ta ise polegi veel Eestimaa teisest servast Ülemiste taluturule kaema jõudnud. Küll aga mainis ta, et müüginumbrid on meierei toodangul tagasihoidlikud.

„Mitte nii tagasihoidlikud, et ära peaks põgenema,“ täpsustas ta, et taluturul on nad kaubaga ikkagi tasuvuse, mitte reklaamimise pärast.

Niilo sõnul osaletakse turul ka seetõttu, et tegemist on hea ideega – otseturundus talutootjalt kliendile. „Idee on iseenesest toetamist väärt,“ poetas mees.

Turu osas on positiivset nii tarbija kui müüja seisukohalt, selgitas Niilo. „Poodnikud tahavad näha talupoegade ja mikroettevõtjate tooteid, samas ka ketivälised ettevõtmised on siin konkurentsi tekitamas, ehk igasugused turud ja müügikohad soovivad väga näha kohalikke toidupakkujaid,“ märkis ta.

Niilo sõnul on ka Tartusse peagi tulemas päris oma taluturg, kuid mitte hooajaline nagu mainitud pealinna omad. „Meil endal on suured plaanid Tartus. Üks Lõuna - Eesti viie maakonna mikroettevõtjate müügikoht on tulemas Lõunakeskusesse,“ tutvustas Niilo. Uus turg Tartus on aastaringne ning seotud suurte investeeringutega, jutustas mees, kelle sõnul selleks ka juriidiline keha luuakse.

Ta täpsustas, et see ei saa olema just traditsiooniline taluturg, kus talupoeg ise kliendiga vahetult kontakti loob, küll aga saab see olema talutootja igapäevane otseturunduskanal. Selle erinevuse tõttu ei pea Niilo ka Ülemiste taluturgu seda päris selle tähenduse vääriliseks, kuid kiidab ettevõtmist.

Seniseid taluturge toetab Niilo igal võimalikult viisil. „Tegemist on maaelu mitmekesistamisega,“ kiitis ta. „Täna otseselt keegi selle peale ei mõtle, kuid seda saab tarbijale ja Eesti elanikule meelde tuletada, et sellise toidu tarbimisega toetatakse kohalikku ettevõtmist,“ ütles Niilo.

Kuuldavasti tuleb Tallinnassegi uus turg – Sadama turg, teadis Niilo rääkida. Samuti on igal pool väiksemateski linnades tekkinud kohti, kus kohalikel talupidajatel on võimalus oma tooteid pakkuda. „See on sel aastal jõuliselt trendina välja kujunenud,“ sõnas Niilo. Tema sõnul on möödumas ka talunike aastaid olnud mure, et poeketid ei võtnud neid jutule.

„Täna helistatakse ja pakutakse müügi võimalust, ehk ka on saabumas olukord, mida meiesugused on oodanud pikalt,“ rõõmustas Niilo. Nii laialdane huvi veel ei ole, et edasimüüjad oleksid nõus talu- ja mahetoodangu turustamise eest peale maksma, aga Niilo on veendunud, et see aeg saabub peagi.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960