24. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tänavune parim talu kasvatab viinamarju

2010. aasta parima talu tiitli võitsid 19 kandidaadi seast Võrumaa noortalunikud Taavi Serv ja Gaile Tammemägi, kes kasvatavad teravilja ja rapsi kõrval ka maasikaid, astelpaju ning eestimaiseid viinamarju, teatas Eestimaa Talupidajate Keskliit.

Parimad tootmistalud

I koht Janek Mägi ja Kai Orb - Simmo-Paavli talu

Talu asub Saaremaal Orissaare vallas ja tegeleb piimatootmisega. Talus on ehitatud uus kaasagne vabapidamislaut, kus 155 loomale on loodud head pidamistingimused. Kasutusel on uus tehnoloogia. Talul on maad kasutuses 600 hektarit. Talu kõrvaltegevusena arendatakse taluturismi.

II koht Jaan ja Mai Parve - Sarapiku talu

Talu asub Raplamaal Märjamaa vallas. Talu tootmissuunaks on piimakarjakasvatus. Nii talu peremees kui perenaine on mõlemad kõrgema haridusega, seetõttu ratsionaalne tootmine on hoolikalt läbimõeldud. Veiseid kokku 150, maad kasutuses 360 hektarit.

III koht Toomas ja Sirje Allik - Säga-Aaviku talu

Talu asub Viljandimaal, Tarvastu vallas. Talu Tegevusalaks on mahe lihaveisekasvatus ning köögiviljakasvatus. Rajamisel on õunapuuead. Maad kasutusel 72 hektarit.

Parimad alternatiivtalud

I koht Tiiu Tamm - Leigo turismitalu

Talu asub Valgamaal Palupera vallas. Talu tegeleb majutuse,  toitlustuse ja ekstreemturismi edendamisega. Leigo talule on suurema tuntuse toonud siiski järvemuusikakontsertide korraldamine. Talul on 250 hektarit maad, sellest metsa 100 hektarit, rohumaade ja tehisjärvede alla jääb 147 hektarit. Talu rajajaks oli Tõnu ja Mall Tamm. Tänaseks on talu majandamise üle võtnud nende tütar Tiiu.

II koht Martin Kivisoo - Tihase hobuturismitalu

Talu asub Muhumaal. Talu tegevusalaks on hobuturismi edendamine. Kokku talus 280 kohalikku tõugu hobust. Korraldatakse ratsamatku. Valminud on uus Muhumaalse sobivas ehitusstiilis rookatusega kohvik – teenindushoone. Peremehe Martini algatusel on kaardistatud Muhumaa pärandkultuuri objektid ja ta on väga innukas muinaskultuuri uurija ja tutvustaja. Paljud ratsamatkad viivad läbi muinaskultuuri objektide, kus turistidele räägitakse muistsete eeslaste ajaloost, kultuurist  ja usunditest.

III koht Risto ja Ene Viht - Tammemäe  talu

Talu asub Jõgevamaal Puurmani vallas ja tegeleb loodusturismi edendamisega. Rajatud on uus kaasaegne 25 numbritoaga hotell Pedja jõele endise vesiveski kohale. Külaliste kasutuses on jahisaal, konverentsiruum ja saunakompleks. Talul on ka viis ratsahobust. Talu tegutseb Trofee külalistemaja ärinime all.

Parimad noortalunikud (nooremad kui 40 aastat)

I koht Taavi Serv ja Gaile Tammemägi - Väikemetsa talu

Talu asub Võrumaal Sõmerpalu vallas. Talu tootmissuunaks on teravilja ja õlikultuuride kasvatus. Talu kasutuses on 1065 hektarit maad. Rajatud on hakkepuidul töötav viljakuivati ja 3000 tonni mahutav viljahoidla. Investeeritud on uude põlluharimistehnikasse. Talu arendab ka aianduslikku suunda. Lisaks maasika ja astelpajuistandikele on rajatud kaks suurt kasvuhoonet, kus küpsevad juba eestimaised viinamarjad. Talu heakord on eeskujulik.

II koht Ando ja Liis Adamson - Auksi-Kooli talu

Talu asub Viljandimaal Saarepeedi vallas. Tootmisssuunaks on teravilja ja õlikultuuride kasvatus. Peremees Ando on on magistri kraadiga ning teeb koostööd teadusasutustega. Maad kasutuses 130 hektarit. Lisategevusena arendatakse taluturismi. Käsil on Auksi puhkemaja ehitus.

III koht Jaanus ja Evelin Juhkam - Jaanimäe talu

Talu asub Valgamaal Palupera vallas ja tegeleb teravilja ning õlikultuuride kasvatamisega. Maad kasutuses 220 hektarit. Põllud on hoolikalt haritud ja annavad oskusliku majandamisega head saaki. Talu on investeerinud uude tehnikasse.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960