12. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SEB juht: piima hind tõuseb

Juuniks oli toorpiima hind tõusnud tasemele 4,30-4,45 krooni/kg ning väljavaade piima hinnale on positiivne, ütles SEB Panga juht Riho Unt eile Viljandimaal põllumeeste keskliidu suurkogul.

Panga hinnangul on laenukohustuste teenindamine võimalik hinna juures 3,0-3,8 krooni/kg.

SEB juht rääkis, et piimanduses on killustatus endiselt suur ning tugevamal positsioonil on suuremad farmid, kes saavad kasutada ELi toetusi. Eesti piimatoodete eksport kasvas tänavu I kvartalis aastaarvestuses 45,7% ning seda peamiselt Venemaa arvelt.

Teravilja kokkuostuhinnad on äärmiselt volatiilsed ning sõltuvad maailmaturust. ELi siseturu hinnad liiguvad maailmaturu toel, kuid hajuvus on väiksem ning muutused teraviljatoodete jaehindades ilmnevad viitega, märkis pangajuht. Lisaks saagikusele mõjutavad hindade langus- või tõustendentsi toornafta hind, transpordi- ja sadamahinnad, euro-dollari kursi muutused, bioenergia tarbimine.

Undi kinnitusel on loomakasvatus Eestis suunatud peamiselt siseturule, mullu oli liha ja lihatoodete eksport 2007. aasta tasemel. Loomakasvatuse väliskaubanduse puudujääk vähenes elusloomade väljaveo tõusu (aastakasv 70 protsenti) tõttu – võrreldes 2004. aastaga elusloomade väljavedu kuuekordne. Mullu vähenes nii sea- kui ka veiseliha tootmine: vastavalt üks ning seitse protsenti. Kuid veiseliha keskmine kokkuostuhind tõusis 2,5 protsenti, samas kui sealiha keskmine kokkuostuhind vähenes neli protsenti.

Põllumajandussektori väljavaade on SEB juhi kinnitusel pankade vaatenurgast positiivne, sest sektoris on keskmisest parem laenuteenindamise võimekus ning põllumajandussaaduste turuhindade liikumine on tootjatele soodne.

Unt märkis oma ettekandes, et põllumajandussektor loob ligi kaks protsenti kogu majanduse lisandväärtusest. Sektorile olid keerulised aastad 2008-09, mida iseloomustasid rasked ilmastikutingimused, kokkuostuhindade järsk langus ning üldine turgude madalseis. Põllumehed on raskemad ajad üle elanud ning tänu prognooside paranemisele on paranenud ka nende võimalused laenude hankimiseks.

Eurole üleminek on Undi sõnul põllumajandusele kasulik, kuna toob kaasa madalamad intressid ning kroonilaenude baasintressimäärad on juba täna langenud euriboriga samale tasemele. Samuti vähenevad kaubavahetusega seotud valuutavahetuse kulud, hinnad muutuvad läbipaistvamaks ja püsivamaks ning stabiilne keskkond soosib investeeringute sissevoolu.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960