14. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mahetootmisest loobunud taluniku karja piimatoodang on tõusuteel

Möödunud aasta juunis mahetootjast taas tavatootjaks hakanud Salme valla talunik Anne Tiitma on oma otsusega rahul, sest aastaga on tema piimakarja toodang lehma kohta tõusnud enam kui 1000 kilo.

“Olen aus inimene, tegin nii nagu nõuti ja piimatoodang vähenes,” sõnas Anne Tiitma ajalehele Saarte Hääl.

Madala piimahinna tõttu ei saanud talu kohe pärast mahetootmisest loobumist lehmadele vajalikke lisasöötasid osta, kuid aastalõpus välja makstud toetuste najal muutus piimakarja ninaesine tublisti rammusamaks.

Talunikule teeb heameelt, et mahetootmise lõpetamise järel on loomad palju tervemad, sest saavad söötadega kõik vajalikud toitained kätte. Kuna mahetootmises ei tohi loomadele kõiki söötasid (näiteks rapsikooki, päevalillekooki) anda, tekkis lehmadel proteiinipuudus, mis andis tagasilöögi eelkõige hea produktiivsusega lehmade osas, kellest mõni tuli lausa karjast välja arvata. Väiksema lüpsiga loomad ja ka lihaloomad elavad mahetootmise tingimustes aga ideaalselt.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960