3. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Süvenev viljakriis pani ÜRO erakorraliselt tegutsema

ÜRO juures tegutsev toidu- ja põllumajandusorganisatsioon FAO kutsub kokku erakorralise koosoleku, et tegeleda välja kujunenud teraviljaprobleemiga, vahendab Bloomberg.

Nisu hind tõusis, kuna maailma suuruselt kolmas kasvataja Venemaa pikendas teravilja väljaveokeeldu kuni järgmise aasta saagi koristuseni. Maailma nisutoodang kahaneb tänavu tänu Venemaa põuale 5,1 protsenti, 646 miljonile tonnile.

Detsembrikuine tarnetähtajaga nisufutuuri hind tõusis 1,4 protsenti, 7,2375 dollarile buššelist. Eile teatas Venemaa peaminister Vladimir Putin, et teravilja väljavedu on Venemaal ka tuleval aastal keelatud.

USA põllumajandusministeeriumi andmeil oli Venemaa osakaal maailma teravilja ja jahuekspordis 14 protsenti.

Venemaa ekspordikeelu pikendamine võib tõsta teravilja hinda ja tuua tagasi 2008. aasta toidukriisi. Siis tõusis teraviljahind nii kõrgele, et vaesemates riikides läks asi tänavarahutusteni.

Mosambiigis on sel nädalal protestijate ja politsei vahelistes kähmlustes saanud surma seitse inimest, kuna protesteeriti valitsuse otsuse vastu. Valitsus tõstis leiva ja elektri hinda. 

"Viimase paari nädalaga on maailma teraviljaturud kogenud ootamatut ja järsku nisu hinnatõusu, kuna kardetakse nisu puudujääki," teatas FAO oma pressiteates. Erakorraline koosolek toimub 24. septembril Roomas.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960