22. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taanlasest suurinvestor: mind on kalafarmiga petetud

Audru kalafarmi arendanud FjordFresh Holdingu üks omanikke, taani suurinvestor Karsten Ree süüdistab firma endisi juhte Thorben Nielsenit ja Alar Opparit petturluses. Nielseni sõnul jättis Ree ise oma kohustused täitmata. 

„Ma arvan, et see raha (enamik tema investeeringust – toim) läks valele aadressile ja mind on petetud,“ selgitas Ree täna. Ta tõi välja, et maa, millele kalafarmi planeeriti ja mille ostmiseks Ree oma sõnul raha eraldas, maksis 10-12 miljonit Eesti krooni. Temale aga öeldi hind Taani kroonides. Ehk sisuliselt maksis ta oma sõnul maa ostusumma topelt. Ülejäänud raha viidi aga ettevõttest välja ja Reel on kahtlus, et Nielsen kasutas seda oma teistes ärides. Ka mitmed võlausaldajate esitatud arved on Ree hinnangul näidatud tegelikust suuremana, arveid on esitanud ka endiste juhtide teised ettevõtted. Seetõttu plaanib Ree pankrotiprotsessis teostada põhjaliku arvete kontrolli.

Lisaks tuli Reele üllatusena, et FjordFresh Holdingu endise juhatuse liikme Oppariga oli viieks aastaks sõlmitud leping kuupalgaga 10 000 eurot (156 460 krooni – toim).

Kokkuvõtvalt – Ree tunnistas, et tunneb, kuidas talle on valetatud ning teda naeruvääristatud.

Endised juhid eitavad

Audru kalafarmi projekti vedanud siinne taanlane Thorben Nielsen ütles, et Ree selliste süüdistuste näol on tegemist täieliku jamaga. Tema sõnul pidi Ree projekti panustama 40 miljonit eurot, aga ei teinud seda. Tema panuseks jäi 1,6 miljonit eurot (25 miljonit krooni), mis anti ettevõttele laenuna. "See on laenuleping. Ta (Ree – toim) teeb seda ainult selleks, et oma kohustustest vabaneda,“ ütles Nielsen. "See on läbinisti jama,“ lisas ta kõigi Ree väidete kohta. Nielseni sõnul pole Reel lihtsalt enam raha, mida investeerida ja ta on valinud sellise tee oma kohustustest lahti ütlemiseks.

Ka Oppari sõnul pole Reel projekti teostamiseks enam vahendeid. "Minu arvates tahab suurinvestor Karsten Ree ärist välja astuda ja pankrot on selleks kõige lihtsam ning odavam tee. Ta vahetas ka nõukogus kõik asju tundvad inimesed enda omade vastu välja," selgitas ta. "Me ise näeme seda, et Reel ei ole lihtsalt finantsvahendeid, et oma kohustusi täita. Võib ju tuua ettekäändeid, et kellegi nägu või tagumik ei meeldi, aga need on emotsionaalsed," lisas ta.

Oppari sõnul on väikeinvestorid oma osa sisse maksnud ja kui nüüd pankrot välja kuulutataks, kaotaksid oma raha nemad. Väiksemate investorite seas on tema sõnul näiteks E-Piima juht Jaanus Murakas, šveitslasest ettevõtja Franco Bianchi, Thorben Nielsen ja Oppar ise.

Oppari sõnul on ka mõningate kohustuste täitmise tähtaeg juba saabunud ning väikeinvestorite raha ära kulunud. "Tahaks ära oodata, mis kohus reedel (homme - toim) ütleb. Minu meelest ei pruugita pankrotti välja kuulutada," lausus Oppar. 

Kohus arutab pistisesüüdistust oktoobris

Taani miljardärist suurinvestor Ree käis Eestis mullu augustis ja ütles siis rahvusringhäälingule, et Audrusse planeeritava miljardiprojektiga minnakse edasi. Seda hoolimata projekti eestvedajaid Thorben Gronkjaer Nielsenit ja Alar Opparit tabanud pistisesüüdistusest, mida Harju maakohus hakkab arutama oktoobri alguses. Prokuratuur süüdistab Opparit mõjuvõimuga kauplemises ja pistise võtmises, Nielsenit ja FjordFreshi pistise andmises.

Veel aasta eest augustis ütles Ree, et ei usu FjordFreshi juhtide vastu esitatud süüdistusi. Usaldus kadus aga peatselt. Ree vahetas FjordFreshi juhatuse liikmed enda ja oma taanlasest kaastöötaja Hans Nielseni vastu välja tänavu juuli alguses. Augustis esitas ettevõte pankrotiavalduse, mida Pärnu maakohus eile arutas. Pankrotiprotsessi käigus soovib Ree vabaneda ka tema firmat tabanud süüdistusest, kuna ei soovi olla osaline ettevõtmises, mida kahtlustatakse pistise andmises.

"Ma uskusin, mida Alar Oppar ja Thorben Nielsen mulle ütlesid – et sellel süüdistusel, mis nende vastu on, pole alust. Ma lubasin nendega koostööd jätkata, kui see süüdistus kaob. See ei ole kadunud," selgitas Ree. Samal ajal tegutsesid FjordFreshi juhid aga omal käel edasi, kuigi Ree soovis, et uusi kohustusi enne pistisesüüdistus lahendamist ei võetaks.

Ree sõnul jääb praegune investeering Eesti kalafarmi ilmselt seisma. Samas tunnistas ta, et võib maad, kuhu kalafarmi planeeriti FjordFreshi, pankrotipesast siiski ise välja osta.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960