6. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaupmees: meie pole vilja väljaveos süüdi

Vili veetakse Eestist välja, kuna välisturul makstakse selle eest rohkem, selgitas söödateravilja turul toimuvat 

AS Oilseeds Trade juhatuse liige Veikko Vahar.

"Süüdistuse kohta, et meie oleme tekkinud olukorras süüdi, ei taha nõustuda, oleme alati pakkunud kaupa ka Eesti tarbijatele, aga pakkumised ei ole sobinud," ütles Vahar.

"Pigem ma kardan, et söödavilja paanika on praegu pisut ülepaisutatud. Küsimus on hinnas. Kui midagi puudu jääb, on see näiteks mais, mida nagunii sisse tuuakse ja rapsikooki võib samuti puudu jääda," rääkis Vahar.

Vilja müügil lähtub Oilseeds pikaajalistest lepingutest ja hinnast. "Kui siseturul makstakse söödateravilja eest rohkem, kui välisturul, müüme vilja Eestis. Kui kellelgi vaja, siis PRIA müüb praegu sekkumiskokkuostu otra. Söödanisu lepingud teeme vastavalt hinnale, kui Eestis makstakse konkurentsi võimelist hinda, müüme seda ka Eesti turule," põhjendas Vahar.

Ta märkis, et neile on helistanud mõned üksikud lihatootjad ja küsinud ühte-kahte koormat. "Oleme alati teinud pakkumisi ka suurematele tarbijatele Eestis, kuid meie pakkumisi pole aktsepteeritud," lisas Vahar.

Oilseeds pole tänavu vilja sisse toonud ja sel aastal ilmselt ei too ka, kuid ei saa välistada, et enne järgmist saaki seda tehakse. "Teame paljusid Eesti põllumehi, kes pole oma vilja veel ära müünud, sest ootavad hinna tõusu. Millalgi peab põllumees müügi siiski otsustama, sest tal tuleb osta väetisi," ütles Vahar.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960