20. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti talunike tulud kasvasid ELi keskmisest enam

Põllumajandustöötaja kohta saadud aastane tulu kasvas Euroopa Liidus tänavu mullusega võrreldes hinnanguliselt 12,3%, kusjuures suurim kasv oli Taanis ja Eestis, teatas Eurostat.

Taanis kasvas põllumajandustöötaja kohta saadud aastane tulu mullusega võrreldes 54,8% ning Eestis 48,8%. Suurim langus oli Rumeenias ja Suurbritannias, mõlemas 8,2%.

Eurostati andmeil kergitasid näitajat õliseemnete ja teravilja hinna kasv.

Põllukultuurides on väärtuse kasv peaaegu täielikult tingitud hinnatõusust, kommenteeris Eurostat. "Pea kõigi põllukultuuride hinnad on tõusnud, välja arvatud oliivõli. Tootmismahud on aga valdavalt vähenenud, eriti on vähenenud suhkrupeedi, kartuli ja puuviljade kogused."

Õliseemnete hind on kasvanud 27%, teravilja hind 23% ning kartulite hind 13%. Suhkrupeedi toodang vähenes 6,8% ning kartulitoodang 6,7%.

Tegemist ei ole põllumajandustootjate tulu kasvuga, kommenteeris Eesti suurt kasvunumbrit põllumajandusministeeriumi pressiesindaja. Me ei saa teha üldistust, et käibed on Eestis kasvanud 48,8%, lisas ta.

Näitaja sisse arvestatakse sisuliselt kõikide asjade väärtus, mida on võrreldes eelmise aastaga rohkem. Samas tuleb silmas pidada, et suur osa sellest, mida põllumees toodab, ta kunagi reaalselt ei müü (näiteks oma kariloomadele toodetud silo).

Eestis tuleb kasv suures osas kokkuostuhindade kasvust. Näiteks piima hind on aastaga kasvanud üle 33%. Põllumajanduse kogutoodangust annab piim üle kolmandiku. Samuti on oluline osa põllumajandustoetustel ning mittepõllumajanduslikel tuludel (sh lumekoristustööd põllumajandusettevõtte alt).

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960