13. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaa ähvardab Eesti seakasvatajaid sisseveokeeluga

Venemaa põllumajanduse järelevalveasutus Rosselhoznadzor ähvardab 20. märtsist lõpetada Euroopa Liidust veiste, sigade ja lammaste sisseveo. Keeld tabaks valusasti Eesti seakasvatajaid.

Veterinaar- ja toiduameti juhataja Ago Pärtel ütles, Kuku raadio Äratajale antud intervjuus, et esialgu on tegemist surveavaldusega. Pärtel rääkis, et 2. märtsil saatis Vene pool Euroopa Komisjonile kirja, mille teatas võimalikust  keelust. Kirjas viidatakse mitmesugustele puudustele, mis olevat Euroopa loomakasvatuses, näiteks Saksamaal, Hollandis ja Belgias levivale loomade viirusele. Eesti puhul tuuakse välja väidetavad karantiininõuete rikkumised. Lisaks olla mingi Venemaa labor leidnud Eestist toodud sigadelt salmonelloosi, Eestis pole ükski labor seda leidnud. Pärtel lisas, et Venemaa väidab, et 6. märtsini toimunud inspekteerimise ajal on Eestis mitmeid rikkumisi avastatud, samas kiri Euroopa Komisjoni on lähetatud 2. märtsil ja mingeid kokkuvõtteid väidetavast inspekteerimisest pole Eestisse saadetud.

Kas keeld ka tegelikult kehtima hakkab, seda on Pärteli sõnul raske prognoosida, kõik saab selgemaks selle nädala lõpus, siis toimub Euroopa Komisjoni ja Venemaa esindajate kohtumine, kirjas komisjonile viidati, et Vene pool on valmis probleeme sellel kohtumisel arutama. Pärtel ütles veel, et loomulikult on Eesti seakasvatajad mures, samas on asutud uut turgu otsima ja on tehtud ettevalmistusi Ukrainasse minekuks.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960