Maailma suurima toiduainetefirma Nestlé sõnul on toiduhindade kallinemine positiivne, sest see võib suurendada investeeringuid uurimisse ja taristusse, aidates tõsta farmide tootlikkust ja suutes ära toita suurema ja rikkama inimkonna.
"Hinnad on jõudmas tasemeteni, mille järelmõju võib olla hoopis positiivne toidu tootmisele," ütles Nestlé tegevjuht Paul Bulcke intervjuus Bloomber Televisionile. "Inimesed on taas huvitatud põllumajanduses töötamisest," lisa Bulcke.
Veebruaris tõusid ülemaailmsed toiduhinnad teist kuud järjest, mille andsid tõuke kallimad hommikuhelbed, küpsetusõlid ja suhkur, teatas ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsioon (FAO). Organisatsiooni ökonomist ütles, et hinnad püsivad tõenäoliselt praeguste tasemete juures, sest nõudlus sööb ära kasvanud tootmismahud.
FAO maailma toiduhinna indeks rallis 2009. aastal 20% ning järgneval veel 26%. Läinud kuul oli indeks 215,27 punkti peal ja saavutas täpselt aasta varem kõigi aegade rekordi 237,92 punkti juures. 10 aastat tagasi oli indeks veel 88,3 punkti.
Hinnad tõusevad suhteliselt madalalt baasilt, mistõttu ükskõik mis hind kallineb, see tundub kahekordistumisena, ütles Bulcke. "Me elame maailmas, kus järgnevate aastate jooksul lisandub 2-3 miljardit inimest."
Ülemaailmne toidu tootmismaht peab 2050. aastaks kasvama 70%, sest inimeste arv kasvab praeguselt 7 miljardit 9,3 miljardini ja jõukamad tarbijad hakkavad üha rohkem tarbima, hoiatas FAO.
Seotud lood
Maisi soodsa kasvuperioodi korral võib tekkida probleem, kus tärklisesisaldus silos on optimaalseks söötmiseks liiga kõrge. Seedimata tärklis vatsas ja peensooles langetab söödaväärindust, tekitades loomakasvatajale rahalist kahju.
Enimloetud
4
Eesti veised võivad taastatud pärandniitudel edasi süüa
Viimased uudised
Eesti veised võivad taastatud pärandniitudel edasi süüa
Hetkel kuum
Tagasi Põllumajandus esilehele