11. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mölder: Heleniuse idee üpris reaalne

Eesti põllumajanduse suurim häda on see, et tootjatel on likviidusus väga vilets ja laenu ei julgeta võtta, Väätsa Agro ostnud Joakim Heleniusel aga ei paista rahamuret olevat, rääkis Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu esimees Aavo Mölder. 

„See idee paistab üpris reaalne. Mina tema rahakotti küll ei tea, aga tundub, et tal ikka raha on,“ kommenteeris Mölder Trigon Agri plaane rajada Eestisse globaalselt konkurentsivõimeline piimafarm.

 Möldri sõnul on Eesti põllumajandussektori häda see, et struktuur on seinast seina ning võlakoorem üpris suur. „Ettevõtjad on täna seisukorras, kus laen on laes ja seda juurde võtta ei julgeta. Tegemata investeeringuid on aga üpris palju,“ rääkis Mölder.  Ta tõi näiteks, et karjakasvatussektoris olid veel ligi pooled lehmad vanades hoonetes.

Möldri sõnul on küsitav vaid see, kust saada 3-4 aastaga kokku 11 000 lüpsilehma. Importloomadega tuleb tema kinnitusel kõiksugu haigusi kaasa. Parem oleks ikka kasvatada oma karjast, kuid see võtab tunduvalt kauem aega, lausus Mölder. 

Üks suur farm Möldri hinnangul Eesti turul midagi oluliselt ei muudaks, vaid hakataks lihtsalt rohkem piima eksportima. „Eestis on nõudlus toorpiima järele juba ära kadunud ja tootjate sõnul on 60% toodangust üle. Sellepärast viivadki tootjad 18% toorpiimast riigist välja ja ka töötleja on toorpiima kogu aeg välja viinud,“ iseloomustas Mölder tänast olukorda.

Eesti häda olevatki see, et tootja on kodumaise turu kaotanud nii liha kui piima osas ning töötlejal on seda odavam osta väljast.

Helenius on Möldri kinnitusel Eestis paljude majandite vastu huvi tundnud ning püüab niimoodi oma eesmärki täita. „Rahapuudust ei tundu tal olevat, mis on tema eelis. Eestimaal ongi suurim häda see, et likviidsus on tootjal väga vilets,“ ütles Mölder.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960