20. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti põllumehed liitusid Euroopa katusorganisatsiooniga

Euroopa põllumajandusühistute katusorganisatsiooni COGECA üldkoosolek kiitis täna Brüsselis heaks Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja (EPKK) liikmeks astumise avalduse.

COGECA on loodud 1959. aastal. See organisatsioon esindab 36 põllumajandusühistute esindusorganisatsiooni erinevatest ELi liikmesriikidest, st 40 000 Euroopa ühistut, üle 50% ELi põllumajandustootmisest ning 60% põllumajandussaaduste töötlemisest ja kaubandusest.

EPKK juhataja Roomet Sõrmus tundis COGECA koosolekul heameelt Eesti ja Euroopa põllumajandusühistute süveneva koostöö üle. "Suurem osa meie põllumajandusühistuid on tegutsenud suhteliselt lühikest aega, kuid Eestis toimub kiire ühistegevuse areng. Meil on palju õppida Euroopa pikkade traditsioonidega põllumajandusühistute tegevusest ja kogemustest," rääkis ta.

Samuti on COGECA hea võimalus Eesti ühistute huvide kaitsmiseks Euroopa Liidu tasandil, lisas Sõrmus.

EPKK on Euroopa põllumeeste katusorganisatsiooni COPA liige alates 2004. aastast, COPA ja COGECA tegutsevad sektori huvide kaitsemisel tihedas koostöös.

Euroopa Komisjon on ühise põllumajanduspoliitika reformimisel teinud ettepaneku suurendada ühistute rolli põllumajandussektoris. Eestile soodsa poliitika kujundamine eeldab aktiivset osalemist ELi otsustusprotsessides.

Möödunud nädalal toimunud EPKK ühistegevuse toimkonnas rõhutati ühistegevuse olulisust põllumajandustootjate sissetulekute parandamisel ja põllumeestele suurema kindlustunde pakkumisel.

Kuigi enamus Eesti põllumajandusühistuid tegeleb praegu töötlemata põllumajandussaaduste ühise turustamisega, muutub tulevikus võtmeküsimuseks toodangu väärindamine. Seni on ühistute investeeringuid töötlemisse takistanud põllumeeste suhteliselt suur laenukoormus, mis on tekkinud suurtest investeeringutest esmatootmise uuendamiseks.

EPKK ühistegevuse toimkonna liikmed tegid tootjarühmade kestliku arengu tagamiseks ettepaneku pikendada tunnustatud tootjarühmade toetust seniselt viielt kümnele aastale. Kuna enamus ühistuid on oma arengus alles alguses ning ladus koostöö ei teki üle öö, siis püsivate tulemuste saavutamine vajab pikemaajalist arengutoetust.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960