29. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumajandusühistu juht: meie minister on valitsuskabinetis üksi jäetud

Minu arvates pole valitsus endiselt suutnud põllumajanduse teemal väga ühte jalga käima hakata, ütles teraviljakasvatajaid ühendava PÜ Kevili nõukogu esimees, Uuetoa talu peremees Jaak Läänemets.

„Tihtipeale jääb mulje, et põllumajandusminister on valitsuskabinetis üksi jäetud,“ rääkis Läänemets. „Põllumajandusminister Seeder on tegelikult olnud tubli, ta on suutnud Euroopa Liidus esiplaanil hoida võrdse kohtlemise mõtet. Samas on võrdse kohtlemise mõtete raames terve rida meetmeid, mida on võimalik ka siseriiklikult rakendada.“

Ühe võimaliku meetmena nimetas Läänemets põllumajanduses kasutatava kütuse aktsiismäära alandamist. „Kuna Euroopa Liidu sees ei ole põllumajandustoetusi võimalik vähemalt lähitulevikus ühtlustada, annaks siseriiklikult üht-teist ette võtta, et meie põllumees ei oleks naabermaade põllumeestega võrreldes kehvemas seisus,“ seletas Läänemets. „Kütuseaktsiisi miinimumäär, mida Euroopa Liit nõuab, on ju palju madalam sellest, mis meil täna kehtestatud on. Riik võiks alandada põllumajanduses kasutatava kütuse aktsiisi.“

Äripäev küsis täna ettevõtjatelt, millise hinde nad annaksid valitsuse esimesele tegutsemisaastale viie palli süsteemis? Päevaküsimuse ajendiks oli uuringukeskuse Praxis eestvedamisel täna avaldatud sõltumatu hinnang valitsuse esimese aasta kohta, alates valitsuse ametisse astumisest aprillis 2001 kuni tänavu kevadeni.

„Ma ei ole koolipapana kunagi töötanud ja seetõttu numbrilist hinnet ei oska panna,“ vastas Jaak Läänemets. „Üldiselt aga arvan, et valitsuse tööga võiks rahul olla. Toon eraldi välja ühistegevuse ehk valdkonna, kus on täiesti tunnetatav ka riigi tasandil mõistmist ja toetust. Euroopa mastaabis on käesolev aasta kuulutatud ühistegevuse aastaks.“

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960