25. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ansip lubab nõuda Eesti põllumeestele võrdset kohtlemist ELis

Peaminister Andrus Ansip ütles täna kohtumisel Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja ning Eesti Põllumeeste Keskliidu esindajatega, et valitsuse seisukoht otsetoetuste suhtes pole muutunud. „Me nõuame Eesti põllumeestele võrdset kohtlemist Euroopa Liidus,“ kinnitas peaminister Ansip.

Toetused Eestile ja teistele Balti riikidele on praegu madalaimad. Euroopa Liidu keskmine otsetoetuste tase on 269 eurot hektari kohta, Eestis 117.

Praegu käivad läbirääkimised Euroopa Liidu uue eelarve kava üle aastateks 2014-2020, kus olulise osa moodustavad põllumajandustoetused. Eesti põllumehi ei rahulda Euroopa Komisjoni ettepanek, mille kohaselt tõuseksid Eesti toetused aastateks 2017-2020 58 protsendini Euroopa Liidu keskmisest.

„Leian, et praegu kehtiv ja ka kavandatav ühine põllumajanduspoliitika ei põhine võrdse ja õiglase konkurentsi põhimõtetel,“ märkis Ansip.

Põllumajandus-Kaubanduskoja ning Põllumeeste Keskliidu tänasele kohtumisele eelnes toetusallkirjade kogumise kampaania, kus kõik eestimaalased said anda toetusallkirja Baltimaade põllumeeste vabaühenduste ühisdeklaratsioonile, toetamaks põllumajandustoetuste võrdsustamist Euroopa Liidu uuel eelarveperioodil.

Põllumeeste esindajad kinnitasid peaministrile, et juuni keskel andis deklaratsioonile oma toetusallkirja umbes 20 000 eestimaalast. Peaministri sõnul toetab selline suur hulk allkirju valitsuse positsiooni läbirääkimistel eelarve üle.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960