28. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Europarlamendi president peab Eesti põllumeeste nõudmisi õigustatuks

Euroopa Parlamendi presidendi Martin Schulzi sõnul tuleb kindlasti tasakaalustada senist ebaõiglast ja põhjendamatut põllumajandustoetuste jaotamise struktuuri euroliidus.

Täna hommikul kohtusid Eesti, Läti ja Leedu põllumajandusorganisatsioonide juhid Schulziga. Kohtumisel anti europarlamendile üle Baltimaades kogutud 63 719 toetusallkirja ja petitsioon, milles nõutakse Balti riikide põllumeestele võrdseid konkurentsitingimusi ELi ühisturul.

Europarlamendi president Schulz, kes on Euroopa Liidu tulevase eelarvekava üks pealäbirääkijatest,  ütles kohtumisel põllumeeste esindajatele: „Teie ettepanekud on täiesti õigustatud. Ilma muutusteta ei saa me uut eelarvekava heaks kiita. Raha jaotamisel liikmesriikide vahel ei saa meil olla üldist lähenemist, me peame vaatama väga täpselt iga riigi olukorda.“

Schulzi sõnul ei saa ta lubada, et Eesti, Läti ja Leedu põllumajandustoetused tõusevad kohe 100% tasemele, kuid tema hinnangul tuleb kindlasti tasakaalustada senist ebaõiglast ja põhjendamatut toetuste jaotamise struktuuri. „Ma annan endast parima,“ ütles Schulz kohtumise lõpuks.

Põllumeeste petitsioonile andis oma toetuse Eestis 25 009, Lätis 18 710 ja Leedus 20 000 inimest. Euroopa Liidu valitsusjuhid arutavad täna esimest korda ELi eelarvekava aastateks 2014-2020. Kell 13-17 toimub Brüsselis nõukogu hoone ees Eesti, Läti ja Leedu põllumeeste ühismeeleavaldus. Pärastlõunal kohtuvad põllumeeste esindajad ka Euroopa Komisjoni põllumajandusvolinik Dacian Ciolose kabineti liikmetega.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960